RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LIVET ETTER OLJEN: Hilde Opoku leder sammen med Rasmus Hansson Miljøpartiet De Grønne i Norge. Oljeutspillet fra Frp-leder Siv Jensen sist uke fikk MDG-talskvinnen på banen og har utløst en debatt om Norges vei bort fra oljeavhengigheten.
LIVET ETTER OLJEN: Hilde Opoku leder sammen med Rasmus Hansson Miljøpartiet De Grønne i Norge. Oljeutspillet fra Frp-leder Siv Jensen sist uke fikk MDG-talskvinnen på banen og har utløst en debatt om Norges vei bort fra oljeavhengigheten. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

MDG: - SV har misforstått vårt syn på velferdsstaten

- Utspillet fra partisekretæren plasserer SV blant partiene som ikke ønsker et grunnleggende oppgjør med årsakene til klima- og miljøproblemene, sier Hilde Opoku i MDG.

OSLO (Nettavisen): Må vi bygge ned offentlige velferdsordninger for å redde klimaet? SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski og Miljøpartiet De Grønnes nasjonale talskvinne Hilde Opoku er rykende uenige om hvordan Norge skal omstille seg ut av oljeavhengighet. I et intervju med Nettavisen sist fredag sa Opoku at omstillingen blant annet krever nytenking om velferdstjenester. Hennes parti vil gjøre Norge oljeuavhengig i løpet av 20 år.

- Vi må blant annet spørre om det offentlige skal inn i barndom og alderdom i like stor grad som i dag, eller om det finnes måter å avlaste de offentlige velferdstjenestene på, for eksempel gjennom kortere arbeidstid, sa Opoku blant annet.

Det utløste reaksjoner i SV-leiren, der man også er ute etter de grønne velgerne.

- Nå må MDG avklare hvilke velferdsordninger de vil bygge ned! lød kravet fra Kaski søndag.

Les også: - MDG må avklare hvilke velferdsordninger de vil bygge ned

Skuffet over SV

Opoku er skuffet over utspillet fra SVs partisekretær.

- SV har misforstått vårt syn på velferdsstaten. Vi mener omstillingen er helt nødvendig, både i et klimaperspektiv og i et velferdsperspektiv. Dette vil sikre inntekter for framtida, og det vil sikre den velferdsstaten vi skal ha, sier hun.

BA OM AVKLARING: Kari Kaski er partisekretær i SV og krevd at MDG avklarer sitt syn på velferdsgoder.

Opoku sier hun hadde håpet at SV skulle være en alliert i kampen for en grønn og bærekraftig framtid.

- Med dette utspillet fra Kaski plasserer SV blant de andre partiene som ikke ønsker et grunnleggende oppgjør med årsakene til klima- og miljøproblemene, sier hun.

Opoku har også ertet på seg Kaski med å angripe det norske lønns- og forbruksnivået. MDG mener forbruk og lønnsnivå må ned - uten at det samtidig rammer de svakeste i samfunnet.

- Slag i lufta

- Men det er et slag i lufta når SV hevder at vi ikke har en omfordelingspolitikk, sier Opoku.

- Men har vi en forvokst stat, slik dere i MDG ser det?

- Vi kan godt diskutere det, men vi er ikke ute etter å ta ned velferdstilbud eller fjerne det sosiale sikkerhetsnettet som er grunnlaget for velferdsstaten. Men vi vil ikke bare bygge ut statens oppgaver. Vi mener det er behov for å tenke annerledes. Frigjør vi tid gjennom effektivisering av det offentlige, kan det utløse mer tid til andre samfunnsoppgaver, og en økt sykkelsatsing kan for eksempel gi helsegevinster for det offentlige, sier Opoku.

Les også: Siv provoserer samarbeidspartnere med oljeutspill

Les også: - Vi trenger ikke tre sydenturer i året

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere