*Nettavisen* Nyheter.

Medlemsflukt fra Venstre etter regjeringsvedtak

KRITISK TIL LISTHAUG: I vår sto Carina Borch Abrahamsen på talerstolen under landsmøtet til Venstre og ba partiet om å ta et oppgjør med samarbeidet med Frp de siste fire årene. I stedet har partiet gått i stikk motsatt retning. Nå vurderer hun å melde seg ut. Foto: Foto: Mona Lindseth / Venstre

25 medlemmer har meldt seg ut av partiet etter beslutningen om å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

10.12.17 20:37

- Jeg synes det er kjempetrist til at jeg skal bli tvunget til å melde meg ut av et parti som jeg føler har kjempegod politikk, bare fordi ledelsen har gjort valg som jeg mener er helt feil, sier Carina Borch Abrahamsen, nestleder i Finnmark Venstre, til Nettavisen.

Mange i partiet var svært skuffet over at landsstyret i Venstre lørdag varslet at de går inn i formelle regjeringsforhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet (Frp).

Les mer her: Venstre går inn i regjeringsforhandinger

Kommunikasjonssjef Jan-Christian Kolstø i Venstre opplyser til Nettavisen at 25 personer har meldt seg ut av partiet det siste døgnet, etter beslutningen om å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Samtidig har fem meldt seg inn.

Les mer her: Flere i Venstre skuffet over at partiet skal inn i regjeringsforhandlinger

Kan ikke stå bak vedtak

Abrahamsen sier hun kjenner til flere medlemmer som har besluttet seg for å vende partiet ryggen som følge av vedtaket. Selv har hun ikke tatt steget ennå, men vurderer det sterkt.

Les også: Valgforsker spår rift om innvandrings- og integreringsposten

- Mange jeg kjenner i partiet har allerede varslet at de melder seg ut. Om en uke, er nok jeg der også, men jeg kommer til å ta noen runder med meg selv først, sier Abrahamsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Venstre partileder, Trine Skei Grande, vurderer å gå inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Hun sier hun ventet i det lengste for å se hva landsstyret, som diskuterte spørsmålet om regjeringsdeltakelse fredag og lørdag, kom frem til.

Da de besluttet å gå inn for regjeringsforhandlinger, ble hun veldig skuffet.

- Jeg er nestleder i Finnmark Venstre, men jeg kan ikke stå bak det her, sier hun.

Les også: Kommentator tror Erna vil legge en ny regjeringskabal

- Ikke Venstre verdig

Hvorvidt Venstre går inn i regjering eller ikke, mener Abrahamsen er mindre viktig.

- Det spiller ingen rolle. Så lenge Venstre i det hele tatt ser på muligheten om å gå i regjering med Frp, så er det nok. Å gå inn i forhandlinger bare fordi man ønsker makt og posisjon, er ikke Venstre verdig i det hele tatt, sier hun.

Finnmark Venstre har i lang tid vært de største motstanderne av ethvert samarbeid med Frp, og Abrahamsen mener Venstre burde brutt med regjeringen etter budsjettforhandlingene i 2016.

Vært motstander

I vår sto Abrahamsen på talerstolen under landsmøtet til Venstre og ba partiet om å ta et oppgjør med samarbeidet med Frp de siste fire årene. I stedet har de valgt å gjøre det stikk motsatte.

Les mer her: Finnmark Venstre tar oppgjør med Frp-samarbeid.

Det er uakseptabelt, mener fylkestoppen.

- Det handler ikke bare om Listhaug, men hele den politikken Frp står for. Med Frp i regjering har det blitt mer legitimt å komme med rasistiske uttalelser i offentligheten. Det er ikke rart vi har sett økt hets, spesielt mot ikke-hvite kvinner, de siste årene, sier Abrahamsen.

Hun mener dessuten Høyre, KrF, men også Venstre, har vært for dårligere til å imøtegå uttalelsene til politikere som Listhaug.

- Jeg savner at de andre politikerne ikke setter ting på plass. Erna Solberg sier for eksempel bare ting som at «Jeg hadde ikke utrykt meg på denne måten». Det er for svakt, sier hun.

Elvestuen: - Vi er det samme partiet

- Jeg håper at Carina avventer og ser resultat og hva vi får til før hun melder seg ut, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HÅPER DE AVVENTER: Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, håper de som sitter på gjerdet avventer før de melder seg ut av partiet. Foto: Scanpix

Han sier at Venstre har fått godt gjennomslag for samarbeidet med regjeringen gjennom de siste fire årene.

- Vi har forventet reaksjonen gjennom denne beslutningen, men vi er fortsatt det samme sosialliberale partiet som vi har vært, sier han.

Nestlederen påpeker at Venstre som politisk parti må søke og forhandle med andre partier for å få gjennomslag for politikken sin.

- Vi har hatt et godt samarbeid med regjeringen de siste fire årene som har gitt resultater innen utdanning, klima og miljøpolitikk. Du må i forhandlinger hvis du skal ha innflytelse på budsjett og andre saker, sier Elvestuen.

Venter reaksjoner

Han viser at også på flyktningpolitikken har Venstre gått til mye.

- Vi har tredoblet antallet kvoteflyktninger og vi fant løsninger om de lengeværende asylbarna. Som parti har vi dessuten et ansvar for å vise hvordan vi snakker og diskuterer slike saker, sier han.

- Frykter du flere utmeldinger i tiden fremover?

- Vi venter reaksjoner, men vi må viser at vi gjør dette fordi vi skal få gjennomslag for flere av våre kjernesaker. Vi ønsker å å flytte tyngepunktet i norsk politikk inn mot sentrum og i en mer raus og sosialliberal retning, sier Elvestuen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag