RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
LØNNSGALOPP: Rødt-leder Bjørnar Moxnes foreslår et tak på lederlønninger i kommunene.
LØNNSGALOPP: Rødt-leder Bjørnar Moxnes foreslår et tak på lederlønninger i kommunene. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Mener Oslos ordfører bør klare seg med en halv million mindre i lønn

Sist oppdatert:
- Det har vært en lønnsgalopp når det gjelder kommunale lederlønninger mange steder, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

OSLO (Nettavisen): Partiet Rødt - med beskjedne 71 folkevalgte rundt om i kommuner og fylker - går til valg med en målsetting om å øke oppslutningen og bekjempe økte ulikheter i Norge. Høye lederlønninger i kommunene er en av målskivene for partiet.

Vil sette et tak

- I Oslo får ordfører Fabian Stang (H) en godtgjørelse på rundt 1,2 millioner kroner i året og byrådene rundt 1,1 millioner kroner. Vårt forslag er å sette et tak på kommunale lederlønninger, som knytter seg til snittet i KS-området. Det er på 450.000 kroner. Setter vi et tak som sier at lederlønningene maksimalt skal ligge 50 prosent over dette snittet, betyr det 675.000 kroner, sier Rødt-lederen.

Selv sitter han i bystyret, der medlemmene får en godtgjørelse på 26.486 kroner i året.

Rødt-lederens eksempel vil barbere ordførerlønna i Oslo med rundt 550.000 kroner.

KAN MISTE LØNN: I Oslo følger ordførerlønna nivået for statsrådene. Fabian Stang får en godtgjørelse på rundt 1,2 millioner kroner.

- Lønnsgalopp

I Oslo kommune er lederlønningene koblet til nivået for statsrådlønn. Byrådsmedlemmer får 90 prosent av dette.

- Det har vært en lønnsgalopp mange steder. Vårt forslag er å knytte lederlønningene i kommunene til snittinntekten til de ansatte i kommunene. Det mener vi er mer rettferdig, sier Moxnes og understreker at de er åpne for diskusjon om detaljene i forslaget.

Viser til Porsgrunn

Porsgrunn kommune i Telemark kan bli en av kommunene som tar grep før neste periode for å begrense ordførerlønn samt godtgjørelse til folkevalgte. Der øyner Rødts bystyrerepresentant Pål Berby muligheten for flertall når bystyret i juni skal behandle saken. Rødt og SV har gjennom flere år foreslått endringer, men har alltid blitt nedstemt. Nå har porsgrunnsfolk blant annet brukt sosiale medier til å uttrykke frustrasjon over politikere som har fravær på inntil 51 prosent - uten å miste godtgjørelsen. Rødt håper også å få støtte for forslaget om at ordførerlønn ikke automatisk må følge rådmannslønn, slik den har gjort til nå.

Moxnes håper at flere slike allianser skal tvinge fram endringer rundt om i landet.

SNART LANDSMØTE: Partisekretær Mari Eifring og partileder Bjørnar Moxnes i Rødt på pressekonferanse før landsmøtet.

Frykter ikke B-lag

Rødt-lederen frykter ikke at et slikt tiltak vil gjøre det vanskeligere å rekruttere gode ledere til kommunene.

- Jeg frykter ikke at dette vil føre til et B-lag av kommunetopper. Hvis det primært er lønna som motiverer en person til å søke seg til en kommunal lederstilling, er det ikke sikkert at det gir den beste lederen. Kanskje får vi heller ledere som i større grad skjønner seg på virksomheten de skal lede og har mer bakkekontakt.

Fakta: Slik vil Rødt bekjempe forskjeller

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  1. Faste ansettelser i kommunen: Rødt vil videreføre kampanjen for faste stillinger og reise forslaget i nye kommunestyrer og fylkesting.
  2. Lavere lederlønn: Konkret vil Rødt at lønninger for kommunepolitikere og kommunale toppledere knyttes til snittet blant dem som jobber i kommunesektoren.
  3. Velferd uten profitt: Målet er at kommunene skal bygge opp barnevernstiltak, barnehager og sykehjem i kommunal regi eller i samarbeid med ideelle non-profit og kutte ut de kommersielle aktørene.
  4. Gratis barnehage og SFO: Partiet vil jobbe for gratis barnehage og SFO og mener det er et klasseskille i dag. De viser til at SFO noen steder koster over 9000 kroner med tre barn.

Vil undergrave Siv og Erna

På en pressekonferanse torsdag i forkant av partiets landsmøte til helgen, sa Bjørnar Moxnes og partisekretær Mari Eifring at kampen mot forskjells-Norge er partiets hovedsak før lokalvalget.

- Vårt mål er at dette valget skal bli et vendepunkt i kampen mot forskjells-Norge. Vi vil bruke kommunene til å undergrave Siv og Ernas politikk for økte forskjeller, sa de to og presenterte en plan for hvordan det kan skje.

- Det er blitt tydeligere for de fleste det siste året at forskjellene er økende. Den rikeste øverste prosenten har doblet sin andel av inntektene siden 1980-tallet, og i Norge har forskjellene økt raskere enn i USA de siste ti årene. Det har skjedd under vekslende regjeringer, men siden vi fikk en mørkeblå regjering har denne utviklingen skutt fart, hevder Moxnes.

Moxnes kan forøvrig risikere å måtte møte i rettssalen midt under valgkampen. Han er ilagt et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetsplikten, men har nektet å godta dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere