*Nettavisen* Nyheter.

Meningsløst statlig fond

Foto: Ole Berthelsen/Nettavisen

Det beste som kan sies om Jens Stoltenbergs nye næringsfond er at det er lite.

(NA24-KOMMENTAR): Jens Stoltenberg har trukket et statlig investeringsfond på to milliarder kroner opp av hatten. Fondet skal investere i nyskapningsprosjekter.

Men venstresiden i Arbeiderpartiet vil ha mer. De vil ha fem fond på totalt 100 milliarder kroner for oppkjøp i modne bedrifter.

- Vi hører stadig fra næringslivet at en av de tingene de sliter med er kapitalmangel, sier Ap-politiker Karin Yrvin til NA24.

Som man roper i skogen får man svar. Hvis man spør næringslivsledere om de kunne tenke seg mer kapital, kan man neppe vente at de sier nei.

Ingen kapitalmangel
Men det er absolutt ingen tegn til kapitalmangel i norsk næringsliv. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser kraftig vekst i kapitaltilgangen til bedrifter registrert i Verdipapirsentralen. Det er kø av selskaper som henter inn penger og noteres på Oslo Børs. Om egenkapitalen flyter fritt er det heller ikke verre med lånekapitalen. Den månedlige oversikten over kredittveksten (K2) viser at norske foretak ved utgangen av februar har lånt 21 prosent mer enn på samme tid i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Yrvin kunne låne øre til sentralbanksjef Svein Gjedrem, som lakonisk har konstatert:

«Det er stort sett bare ulønnsomme prosjekter som mangler finansiering og kapital.»

Selvsagt kan man finne eksempler på gode prosjekter som ikke har fått finansiering, akkurat som man kan finne mange eksempler på dårlige prosjekter som ble finansiert.

Men det er meningsløst å påstå at Norge lider av generell kapitalmangel.

Derimot kan det tenkes at det er mangel på kompetent eierkapital, altså aktører som ikke bare kan bidra med penger, men også et internasjonalt nettverk, erfaring i å lede vekstbedrifter og så videre. Men det er neppe noen grunn til å tro at denne kompetansen er spesielt utbredt blant byråkratene i Næringsdepartementet.

Hva er vitsen?
Og hvis staten som eier ikke skal bidra med annet enn penger, som næringslivet har nok av, hva er da vitsen?

Her tror jeg Stoltenberg og partiets venstrefløy skiller lag. Stoltenberg mener trolig at staten har en rolle å spille når det gjelder å finansiere bedrifter i tidlig fase, spesielt innen områder han anser som samfunnsmessig spesielt lønnsomme, som miljøteknologi.

Venstrefløyen, som vil ha gigantiske oppkjøp i modne bedrifter, vil åpenbart ha en omlegging i retning av et system hvor staten kontrollerer det meste av næringslivet.

Stoltenbergs fond er unødvendig, men det er tross alt det minste av to onder.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Uff, det går bra ett år til
Renten skal opp
Grønn øy på grønn gren
Lønnsomt for bybønder
Jeg, en lånehai
Veien til uføretrygd
Nøytron-Svein og den tomme banken
Norge, det nye Sverige?
Kronen er TV-stjerne i USA
Feite og lure femtiåringer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.