*Nettavisen* Nyheter.

Mer til barnehager og kollektivsatsing

ENDRINGER: Finansminister Siv Jensen (Frp) legger frem endringene i revidert nasjonalbudsjett torsdag. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Venstre og KrF har fått regjeringspartiene med på å bevilge mer til barnehager og kollektivtrafikk i revidert nasjonalbudsjett.

03.10.14 11:54

Bevilgningene øker også til høyskoler og universiteter.


https://client.scribblelive.com/Event/Rolling_Stones_pa_Roskilde


I overkant av 300 millioner kroner er flyttet på i forhandlingene mellom regjeringspartiene og støttepartiene. Etter det NTB får opplyst er det meste av pengene satt av til å bøte på underfinansieringen av barnehagesektoren. Det blir også penger til en utvidelse av ordningen med gratis kjernetid i barnehagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

MER PENGER: Det er satt av mer penger til barnehager i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

I tillegg har støttepartiene fått gjennomslag for økt kollektivsatsing, ikke minst ved styrking den såkalte belønningsordningen. Det er også satt av penger til nye gang- og sykkelveier.

Detaljene blir kjent når partiene presenterer resultatet i vandrehallen på Stortinget klokken 10.30.


Følger planen

Målsettingen om å presentere et resultat fra budsjettforhandlingene onsdag eller torsdag var uttrykt en stund i forveien. At tidsplanen holdes tyder på at viljen til enighet var stor blant de fire borgerlige partiene.

Vanskelige spørsmål har det like fullt vært nok av også denne gang. Forslagene fra regjeringen om utvidet taxfreekvote og avgiftslettelse for små båtmotorer ble svært kjølig mottatt av KrF og Venstre. De to partiene ville bruke de rundt 170 millioner kronene dette koster til helt andre formål, men ser ut til å ha gitt etter.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENIGE: De fire borgerlige partiene er enige om å flytte på 380 millioner kroner. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)


Etter det NTB har grunn til å tro ligger begge forslagene inne i den endelige budsjettrevisjonen, men det kan hende at KrF har funnet en måte å flagge sin prinsipale misnøye mot taxfreeforslaget på. Flere i partiet hadde underveis i forhandlingene en ambisjon om dette.

Til gjengjeld har støttepartiene fått gjennomslag for flere av sine prioriteringer, noe påplussingene på godt over 300 millioner kroner viser. Det eksakte beløpet er ikke kjent, men NTB får bekreftet anslaget fra flere uavhengige kilder.

Regnebommert

Onsdag ble det klart at regjeringens angivelige regnefeil når det gjelder stimuleringstilskudd til lærlingbedrifter neppe vil bli kompensert krone for krone. Men det kan komme noen ekstra penger til dette formålet, selv om saken har skapt en smule frustrasjon hos støttepartiene på Stortinget.

At nærmere 2.000, og ikke 200, lærlingbedrifter vil kunne be om stimuleringstilskudd på 50.000 kroner, gir en underdekning på 90 millioner kroner. Det er iallfall resonnementet til Arbeiderpartiets Trond Giske som i spørretimen onsdag beskyldte regjeringen for bløff og brudd på så vel informasjonsplikt som budsjettreglement.

Ingen av de fire partiene vil si noe om hva som konkret er kommet fram under forhandlingene, men da regjeringens budsjettforslag ble kjent, forlangte KrF og Venstre påplussinger til konkrete klimatiltak og barnehager, satsing mot barnefattigdom og større overføringer til forskning, universiteter og høyskoler.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENIGE: Regjeringspartiene Høyre og Frp er kommet til enighet om statsbudsjettet. Her er Venstre-leder Trine Skei Grande (f.v.), Krf-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen etter valget i fjor. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

– Støttepartiene Venstre og KrF har all grunn til å være fornøyd også med sakene de har fått gjennom, sa Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter onsdag kveld.

Barnehager

Noe av det viktigste for Venstre og KrF har vært kravet om økte bevilgninger til kommunene som følge av underfinansiering i barnehagesektoren. Behovet for barnehageplasser er rett og slett større enn bevilgningen som er satt av til formålet gjenspeiler.

Saken er komplisert fordi det angivelig ikke finnes en god nok beregningsmodell for overføring til barnehagene. Regjeringen har varslet at den skal sette seg ned med KS for å finne ut av dette, noe som umuliggjorde banebrytende nyheter i revidert nasjonalbudsjett.

I stedet gikk støttepartiene inn for å bøte på skaden gjennom en påplussing. Ifølge Bergens Tidende har de fått gjennomslag for å tilføre vel 100 millioner kroner til kommunene. Det er også grunn til å tro at bevilgningen vil bli ledsaget av et verbalpunkt som sier noe om hva som kan ventes i kommende budsjettrunder. (©NTB)Følg revidert budsjett direkte her:

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.