*Nettavisen* Nyheter.

Mette Hanekamhaug: - Hadia Tajik dilter etter Frp

- DILTER ETTER: Tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Mette Hanekamhaug (28), synes Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik dilter etter når hun nå åpner for å forby hijab i barneskolen. Foto: Scanpix

- I 2010 stemte Tajik mot et forbud mot hijab i barneskolen.

04.12.15 16:31

Fremskrittspartiets tidligere stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (28) kritiserer fredag Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik for at hun torsdag uttalte at hun ønsker et forbud mot bruk av hijab på barneskolen.

På sin Facebook-profil skriver 28-åringen at Tajik dilter etter Frp. Hun begrunner dette med at Frp i 2010 fremmet forslag om å innføre et slikt forbud, men at Tajik da stemte imot.

Hanekamhaug utdyper kritikken overfor Nettavisen.

- Det er kjempebra at de nå kommer etter, men det er jo synd at det tok dem fem år å ta til fornuft.

Les også: Erik Stephansen: - Heia Hadia Tajik

Les Hanekamhaugs innlegg her:


Les også: Tajik vil ha hijabforbud i barneskolen

- Merkelig

28-åringen stiller spørsmål ved hva som var årsaken til at Ap stemte imot Frp-forslaget i 2010.

- Siden Tajik nå synes det er et godt forslag, synes jeg det er merkelig at hun stemte imot. Jeg undres om hun faktisk var imot, eller kun stemte imot fordi det var et forslag som kom fra Frp.

Hanekamhaug kaster også ut en teori om hvorfor Tajik nå kommer med utspillet.

- Man kan stille seg spørsmålet om Ap nå faktisk er for et forbud, eller om dette er en krampetrekning fordi de ser at de mister en del velgere og at de derfor velger å hive seg på.

Hadia Tajik er ikke enig i at hun har snudd.

- Nei. Frp foreslo å forby hijab fordi det var et religiøst hodeplagg. På sedvanlig vis la de frem et lovforslag som bare rettet seg mot muslimer og som var fullt av faktafeil om hijabens opprinnelse, sier Tajik til Nettavisen.

- Det jeg tar til orde for er å få slutt på seksualiseringen av barn, enten det er hijab eller miniskjørt som er problemet. Rektor må få ryggdekning til å ta tak i det. Hadde en rektor sett en åtteåring med miniskjørt, leppestift og høye hæler ville han eller hun sagt fra. Det samme må gjelde for muslimske barn som bærer et plagg som er ment å gjøre kvinner mindre attraktive for menn, utdyper Tajik.

- Tidligere har alle vært imot

Nettavisen har snakket med stortingsrepresentant for Frp, Erlend Wiborg. Han er glad for at Tajik nå vil forby hijab.

- Det er gledelig hvis Tajik nå støtter Frp om et forbud mot hijab i barneskolen. Vi har fremmet forslag om dette flere ganger, men dessverre har Ap og alle de andre partiene stemt imot.

Han sier det nå vil bli interessant å se om hele Arbeiderpartiet står bak Tajiks uttalelser.

- Nå utfordrer jeg dem til å svare på om de vil støtte Frp i et konkret forslag om å forby hijab i grunnskolen.

Wiborg mener likevel at det er merkelig at Tajik ikke ønsker forbud også i ungdomsskolen.

- Hun sier at hijab på barn handler om å seksualisere barn. Noe Frp er enig i. Det som er rart er at Hadia Tajik kun vil ha et forbud i barneskolen og ikke i ungdomsskolen. Elever på ungdomsskoler er 13, 14 og 15 år, altså fortsatt barn, så hvis Tajik mener at hijab er en seksualisering av barn bør hun støtte Frp i at hijab i ungdomsskolen også bør forbys.

Ønsker fortsatt forbud mot burka

I flere europeiske land er det innført forbud mot bruk av heldekkende plagg, som burka og nikab. I Sveits innføres det nå store bøter mot dem som viser seg offentlig i de tildekkende religiøse plaggene.

Fremskrittspartiet har i lang tid vært eneste parti på Stortinget som ønsker å forby bruk av heldekkende plagg som nikab og burka i det offentlige rom.

Med jevne mellomrom reiser partiet debatten, i håp om at andre partier skal snu. Fortsatt er svaret fra samtlige partier nei.

Frp tror folk flest i Norge er for et slikt forbud også her til lands.

- Jeg er trygg på at befolkning er enig, men det hjelper ikke hvis vi ikke får flertall på Stortinget. Da blir det ikke innført noe forbud.

Les også: Kvinner i burka vil få nesten 90.000 i bot for å vise seg offentlig i Sveits

- Frykter terror

Frps argumenter for å forby plagg som dekker til ansiktet, er at det både handler om sikkerhet og integrering.

- Vi ser også at det nå med den økte terrortrusselen Norge og Vesten står overfor er mer aktuelt.

- Frykter du at disse plaggene kan brukes i forbindelse med terror?

- Jeg vet at heldekkende plagg har blitt brukt som maskering for å gjennomføre terrorhandlinger. Så ja, jeg frykter terror mot Norge og da mener jeg man må iverksette tiltak som er med på å redusere faren.

- Er bruk av hijab og nikab egentlig et problem i Norge?

- Det er heldigvis få som bruker det, men vi mener likevel at det bør innføres et forbud, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.