RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Miljøbevegelsen tolker Ap ulikt

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Miljøorganisasjonene tolker Ap-signalene om oljeboring i nord ulikt.

Bellona ser positive tegn, mens Natur og Ungdom advarer mot å stemme på Arbeiderpartiet ved høstens valg.

– Miljøbevisste velgere bør styre unna Ap, sier lederen i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Neste år
Bakgrunnen er at et solid flertall i Arbeiderpartiets programkomité ikke vil åpne områdene utenfor Lofoten og Vesterålen for oljeleting i denne omgang, men vente til behandlingen av forvaltningsplanen neste år.

– Vi tar dette som et godt tegn på at Arbeiderpartiet er på gli i denne saken, og at flere og flere i partiet ønsker at Lofoten og Vesterålen skal holdes oljefri, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han mener det er tydelig at fraksjonen i Ap som mener at det skal være fritt fram for oljeindustrien ikke har fått gjennomslag i programkomiteen. Han viser spesielt til at Aps energipolitiske talsmann har ønsket seg et «prinsippvedtak som åpner for oljeleting i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen fra 2011».

Avviser kritikken
Ap-nestleder Helga Pedersen, som også har vært leder av Arbeiderpartiets programkomité, vil ikke være med på at det er feigt av Ap å utsette denne hete saken til etter valget.

– Jeg vil si at dette er veldig klokt og ansvarlig. Vi sier det som ble bestemt i forbindelse med behandlingen av forvaltningsplanen i 2006, nemlig at vi skal samle inn kunnskap for å ta de kloke og gode beslutningene i 2010. Den kunnskapen har vi ikke ennå, sier Pedersen.

Ingeborg Gjærum mener at politikerne allerede har nok kunnskap om området til å si nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

– I tillegg kommer klimatrusselen og det faktum at norske CO2-utslipp har blitt doblet siden 1990, sier Gjærum.

Dissens i Ap
«Vi vil basere beslutningen på føre-var-prinsippet, på ny kunnskap og på hvorvidt utvinning kan skje på en forsvarlig måte for miljø og fiskeriressurser og med lokale ringvirkninger», heter det i forslaget til Ap-program for neste stortingsperiode.

Det er bare AUF-leder Martin Henriksen som tar dissens på dette punktet. Han vil ikke åpne områdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II for petroleumsvirksomhet. Han begrunner dette med hensynet til miljø, fiskeri og Norges klimaforpliktelser.

Selv om det blir kampvotering om saken på Ap-landsmøtet i april, så er det ventet at et solid flertall vil støtte programkomiteens flertall - som i realiteten skyver striden ett år fram i tid. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere