*Nettavisen* Nyheter.

Miljøcowboyen

Årstalen til George Bush var ett av mange tegn på at den amerikanske høyresiden innser at energisløsingen må bremses.

24.01.07 08:17

(NA24-KOMMENTAR): Natt til onsdag holdt president George W. Bush sin årstale, den såkalte «State of the Union»-talen.

Et hovedtema var behovet for å bremse USA stadig økende oljeforbruk og medfølgende avhengighet av oljeimport fra ustabile og fiendtlige land. Bush skisserte et mål om å redusere bensinforbruket i USA med 20 prosent på ti år, blant annet gjennom nye krav til bensineffektivitet i biler og økt bruk av biodrivstoff.

TV 2 Sumo: Se hele talen her

Kynikere vil utvilsomt påpeke at Bush også i fjor la vekt på alternativ energi og tiltak for å bremse oljeavhengigheten. Men mye tyder på at klimaet når det gjelder å gjøre noe med energibruken i USA likevel er i ferd med å endres.

Klikk på bildet for å forstørre.

For det er ikke bare fra Bush man hører nye toner fra den amerikanske høyresiden når det gjelder energibruk og CO2-utslipp. Og mens Bush satser på ny teknologi for å bremse energibruken, er det andre som også vil bruke det som til nå har vært et fy-ord: Avgifter.

USA har i dag totale bensinavgifter på rundt 65 øre literen. Det er omtrent en tidel av nivået i de større europeiske landene.

Klar tale fra tåkefyrste
Sist høst ble tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan, som alltid har vært assosiert med høyresiden og lave skatter, spurt om han ville støtte en høyere bensinavgift i USA.

– Ja, det ville jeg. Det er måten å få ned forbruket på. Det er et spørsmål om nasjonal sikkerhet, sa han.

Det er ikke bare politisk oppsiktsvekkende, det er også uvanlig klar tale fra en mann som en gang innledet en tale slik:

- Jeg bør kanskje advare dere: Hvis jeg skulle komme til å være uvanlig klar, har dere sannsynligvis misforstått meg.

En annen innflytelsesrik økonom er Greg Mankiw. Han har tidligere ledet presidentens økonomiske rådgivningsgruppe, Council of Economic Advisers. Nå er han rådgiver for Mitt Romney, en av republikanerne som håper å etterfølge Bush. Mankiw har økt bensinavgift som fanesak.

I California har den republikanske guverøren Arnold Schwarzenegger gjort kampen mot utslipp til en sentral sak.

Ikke lenger tabu
Til nå har økt bensinavgift vært tabu i USA. Landet er generelt skatte- og avgiftsfiendtlig. Dessuten har de lave drivstoffprisene gjort at også folk med lave inntekter kjører store SUVer og pickup-lastebiler, og mange bor spredt og kjører lange distanser i hverdagen. Derfor vil en markant høyere bensinpris ha en sosial profil som gjør at mange politikere til nå har vært engstelige for å ta i denne saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mye tyder likevel på at det er en endring på gang. For det første er dette selvsagt et miljøspørsmål. Men det er også i økende grad et sikkerhetspolitisk spørsmål. Stadig flere amerikanere føler seg ukomfortable med å være avhengig av olje fra ustabile, udemokratiske og ofte USA-fiendtlige regimer.

For det tredje har USA store underskudd på statsbudsjettet. Enten må utgiftene kuttes eller inntektene økes, eller begge deler. Selv blant skatteskeptikerne er det stadig flere som mener at det tross alt er bedre å avgiftsbelegge forurensning enn å skattlegge arbeid og investeringer.

Dessuten må Bush og republikanerne leve med at demokratene har overtatt kongressen, og hos demokratene har miljøvern tradisjonelt hatt høyere prioritet.

Det er nok langt igjen før USA får heltestatus blant miljøvernere, men den amerikanske høyresiden er på gli.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Riktig å si nei til FrP
SVs mørkemann
Vassent fra Valla
Derfor rotet Valla det til
Uff, nå blir forskjellene mindre
Kjøper fond etter jubelår
Jeg forbyr, altså er jeg
Tull uten tall
Pusekatt-forsvaret
En varslet nedtur

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.