*Nettavisen* Nyheter.

Miljøministeren hyllet sportsfiskerne

Foto: Jon Hagebø (TV 2 Nettavisen)

Miljøvernminister Knut Arild Hareide mener sportsfiske er god business for Norge.

13.06.05 16:51

TRONDHEIM (TV 2 Nettavisen): - Jeg er ikke i tvil om at sportsfiske etter laks nå genererer mer penger til lokalsamfunnet pr. kilo fisk enn det tradisjonelle fisket, sier Hareide til TV 2 Nettavisen.

Han tenker da på at sportsfiskerne legger igjen godt med penger i jakten på storlaksen - både i form av overnatting, bespisning og så videre. Disse pengene nyter lokalsamfunnet godt av.

Det var i forbindelse med åpningen av den femte verdenskonferansen for sportsfiskere at Hareide kom med sammeligningen. Arrangementet går i Trondheim.

Hareide trakk fram turisme som den hurtigst voksende næringen i verden, og sa at sportsfiske er en utmerket mulighet til å generere økende turisme til Norge.

Det ble i fjor fanget omtrent like mye laks av sportsfiskere (404 tonn) som det ble tatt i kilenot (480 tonn).

Opptatt av laks
- Konflikten mellom sportsfiske-interesser og næringsfiske-interesser kommer trolig til å spisse seg til. Hva foretar regjeringen seg i den forbindelse?

- Vi er veldig opptatt av laksen. Det viser opprettelsen av de 37 nasjonale laksefjordene. Og seinere i år vil Stortinget vedta enda flere.

- Men 100.000 laks rømte nylig fra et anlegg kort vei fra Altaelva?

- Rømming er veldig uheldig – og en alvorlig miljøkriminalitet. Nå vet man vel ikke ennå med sikkerhet hva som har skjedd i Alta. Men uansett så kommer vi til å prøve å opprette enda flere nasjonele laksefjorder, understreker Hareide overfor TV 2 Nettavisen.

Regjeringen har brukt rundt 100 millioner kroner på tiltak mot sur nedbør, og 23,5 millioner på tiltak mot gyrodactalys salaris.

Øverst på arket
- Vi ser på gyro-plagen som jobb nummer én nå. Jeg håper at forsøkene med aluminum blir vellykket, og at denne metoden blir hovedmetoden framover nå. Til nå har rotenonbehandling vært det eneste, men har ikke hatt den ønskede virkningen.

- Departementet merker en pågang fra de vassdragene som ikke står først i køen til å bli behandlet. Vi kommer til å følge de faglige vurderingene som er lagt i denne saken – og følger derfor Direktoratet for Naturforvaltnings (DN) plan. Og vi har ingen tidsperspektiv på når vi er kvitt gyro, sier Hareide.

Verdenskonferansen for sportsfiskere har samlet deltakere fra 26 lang og fem kontinent – og er den fjerde i sitt slag. Tidligere er konferansen vært arrangert i Dublin, Irland, Vancouver, Canada og Darwin, Australia. Det er Norsk Institutt for Naturforvaltning (NINA) som står for arrangementet i Trondheim.

Stor konferanse
- Jeg tror faktisk denne konferansen er større enn vanlige folk aner. Jeg tror det er viktig at også sportsfiskere samles sånn. «Motparten» har hatt konferanser i lang tid, så det er på tide at også sportsfiskerne gjør det samme, sier Hareide til TV 2 Nettavisen.

Hareide trakk fram sportsfiske som en viktig vei for barn og unge til å ferdes i naturen.

Barn og unge
- Da vil jeg spesielt nevne Norges Jeger- og Fiskerforbunds tiltak med utdeling av 100.000 fiskestenger til barn som et veldig flott tiltak. Jeg har veldig tro på at de som blir lært opp til å bruke naturen, også kommer til å ta vare på den, understreker Hareide.

Selv er han fra Bømlo i Hordaland, og har fisket mye i sitt liv. Men da helst i sjøen.

- Bestefaren min var yrkesfisker, og han lærte meg opp til å fiske. Jeg har fått mye torsk og sei og sånn i sjøen.

- Jeg spilte fotball som barn. Da var det sånn at jeg spilte forsvar når vi spilte mot dårlige lag, og angrep mot gode lag. Treneren ville sikkert at jeg skulle være minst mulig i kontakt med ballen. Men med fiske så er alle vinnere, avslutter Hareide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.