*Nettavisen* Nyheter.

Millardkamp om jagerfly

Lockheed Martin tilbyr Norge 48 fly til en innkjøpspris på under 20 milliarder kroner. JAS Gripen holder kortene tett til brystet.

28.04.08 15:00

Svenske Saab og amerikanske Lockheed Martin overleverte mandag sine endelige anbud på levering av jagerfly til det norske luftforsvaret.

20 milliarder kroner
Dermed kniver de to fremdeles om det som trolig er den største kontrakten inngått i Norge.

Den endelige prislappen ligger godt skjult i de mange kassene med dokumenter som de to kandidatene overleverte forsvaret. Men Lockheed Martin-sjef i Norge, Tom Burbage, bekrefter at Norge ville kunne få 48 Joint Strike Fighter-jagerfly for rundt 20 milliarder kroner. Den prislappen inneholder imidlertid ikke oppgraderinger, vedlikehold og kommer trolig til å mangedobles før den endelige prislappen er klar.

Svenskene har tidligere sagt at de kan levere fly til halve prisen, men holder foreløpig kortene tett til brystet.

Les også: Svensk flyfrieri i siste liten
Bakgrunn: Jagerfly må ha norske missiler

- Betydningen for norsk industri
Forsvarsministeren sa under dagens pressekonferanse at det er to veldig gode kandidater som fortsatt er med i konkurransen.

- Vårt primære fokus vil være å identifisere tilbyderen som mest imøteser våre behov både når det gjelder kvalitet og pris. Ved kostnader vil vi ikke bare se på kjøpesummen, men kostnadene for flyenes hele livssyklus, sa Strøm-Erichsen, uten å ville offentliggjøre prisen i de to ulike tilbudene.

Joint Strike Fighter: Se video av JSF

Strøm-Erichsen sa også at den norske regjeringen legger vekt på hva flykjøpet vil bety for norsk industri, noe begge partene har sett viktigheten av i sine anbud.

- Det svenske tilbudet inkluderer et bredt spekter av svensk samarbeid med norsk industri over hele Norge, noe som overstiger 100 prosent av Gripen-ordrens verdi, sier konsernsjef Åke Svensson i Saab.

Mer om Jagerfly-kampen:
Eurofighter nektet å gi anbud
Jagerflyavtale skaper turbulens

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Stortinget tar stilling
Ifølge Svensson i Saab er Gripen next generation utstyrt med en kraftigere motor og et helt nytt modulært avionikksystem.

- Flyet vil ha en større bæreevne og en økt rekkevidde og i tillegg vil vi utvikle en helt ny type radar. Utviklingen vil bety at Gripen har muligheten til å opprettholde sin posisjon som leverandør av den mest avanserte teknologien de neste 30 - 40 årene. Gripen møter alle Norges krav, sier Svensson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Lockheed Martin har ikke mindre tro på kvalitetene til sitt Joint Strike Fighter.

- F35 er et teknologisk kvantesprang, sier direktør i Lockheed Martin, Tom Burbage.

Han sier bekrefter at innkjøpsprisen på flyene vil ligge under 20 milliarder kroner. Når det gjelder levekostnadene, er det flere ting som spiller inn, blant annet drivstoffpriser.

Har allerede inngått kontrakter
Lockheed Martin har allerede inngått kontrakter med norsk forsvarsindustri. Blant annet har Volvo Aero Norge inngått kontrakter om levering av motoraksling til Joint Strike Fighter.

- Den kontrakten vil bli stående selv om Norge ikke velger Joint Strike Fighter, sier Burbage.

Det er ventet at Stortinget tar stilling til om de skal forlenge levetiden til de F16-flyene man har i dag - som blant annet SV-leder Kristin Halvorsen har foreslått - eller om den norske jagerflyflåten skal fornyes, i 2009.

Det norske forsvaret planlegger å erstatte de gamle F16-flyene med nye kampfly fra 2015. Prislappen kan komme opp i 100 milliarder kroner, og kan dermed bli norgeshistoriens største enkeltinvestering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.