RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Milliardene strømmer inn

Sist oppdatert:
Norsk næringsliv når nye høyder. Det betyr mer penger i kassa for Kristin Halvorsen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Norge går alt remmer og tøy kan holde. Høy internasjonal vekst og lav rente er noen av faktorene bak tre års konjunkturoppgang i Norge, med høy vekst både i etterspørselen fra fastlandsøkonomien, i oljeinvesteringene og i eksporten av varer og tjenester fra fastlandet.

NA24 - din næringslivsavis

Det betyr mer penger i omløp og dermed mer penger i kassen for finansminister Kristin Halvorsen.

14 milliarder mer
Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at staten tjente mer penger i tredje kvartal. Statsregnskapet medregnet folketrygden viser at de totale inntektene vokste med 14 milliarder til 144 milliarder kroner, en økning på 10,9 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Samtidig er utgiftene lavere, 149 milliarder kroner er ti milliarder mindre enn tredje kvartal 2005.

Ifølge SSB skyldes inntektsøkningen større driftsresultat i oljeinntektene. Mer oljepenger opp fra Nordsjøen betyr økte inntekter fra skatter og avgifter. Driftsresultatet økte med 21 prosent fra tredje kvartal 2005 til 30,5 milliarder.

Samtidig tjener også næringslivet mer penger og inntekter fra skatter og avgifter til statskassen økte med seks milliarder til 68,7 milliarder. Innbetalt arbeidsgiveravgift økte med 10,5 prosent, til 19,2 milliarder.

Inntektsveksten ble også bekreftet av regjeringen i et tillegg til statsbudsjettet. Skatte- og avgiftsinntektene på statsbudsjettet er samlet sett økt med 5,8 mrd. kroner i forhold til det som ble anslått i statsbudsjettet. Av dette utgjør økte skatteinntekter 5,4 milliarder kroner, på grunn av ny informasjon om skatte- og avgiftsinngangen.

- Ikke skjerpede skatter
- De skatteinntektene er ikke et produkt av skjerpede skatter, men et uttrykk av at det går bra her til lands. Det er et produkt av tilfeldigheter, flaks og internasjonale konjunkturer. Vi sitter heldig i det, sier statssekretær i finansdepartementet, Roger Sandum, til NA24.

- Mer penger inn og mindre penger ut gjør det enklere å saldere budsjettet?

- Det er klart det vil kunne bli lettere å få neste år budsjett til å gå opp, men det er flere usikre momenter. Det er uansett ikke mangelen på penger som er den største begrensningen for oss. Det er kapasitetsbegrensningen for økonomien som setter rammer for budsjettet, sier Kristins høyre hånd.

Større inntekter til statskassen kan også bety at Halvorsen ikke trenger å bruke like mye oljepenger som tidligere finansministere har gjort. Årets budsjett er det første som er gjort opp nesten i tråd med handlingsregelen, som sier at man ikke skal kunne bruke mer enn fire prosent av avkastningen. Med mer penger inn kan det bli enklere for SV-lederen å få budsjettet til å gå opp uten å åpne statskassen på vidt gap.

Handlingsregelen
Ifølge Sandum er det et mål å holde seg til handlingsregelen, men det avhenger også av hvor mye fondet vokser.

- Men når skatteinntektene vokser, trenger dere da å øke skattene?

- Anslagene for skatteinngangen for inneværende og neste år ble oppjustert. Økt skatteinngang er noe man får hvis det går veldig bra, skulle man hatt et skatteopplegg som var konjunkturbasert, ville det blitt veldig komplisert, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere