RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mindre konkurranse - lavere priser?

Sist oppdatert:
Gilde og Prior later som svekket konkurranse gir lavere priser. Statsråd Heidi Grande Røys later som hun tror dem.

(NA24-KOMMENTAR): Torsdag kom meldingen de fleste ventet: Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys lar Gilde og Prior fusjonere.

Dermed overkjører hun igjen Konkurransetilsynet og godkjenner en transaksjon som svekker det lille som finnes av konkurranse i den norske matbransjen. Gilde er helt dominerende på rødt kjøtt, Prior på fjærfekjøtt.

At en regjering med Senterpartiet som deltager setter landbrukssamvirket foran forbrukerne overrasker ikke, men begrunnelsen er interessant.

Fusjonen svekker ikke konkurransen
I vinter overkjørte Grande Røys også Konkurransetilsynet, og lot Prior overta den lille konkurrenten Norgården, hvoretter Norgården prompte ble nedlagt. Den gang godtok Grande Røys Konkurransetilsynets konklusjon i forhold til konkurranseloven, men valgte likevel å prioritere «tungtvegande landbrukspolitiske omsyn».

I forhold til Gilde og Prior mener departementet derimot at Konkurransetilsynet har tatt feil: «Departementet meiner at fusjonen ikkje har konkurranseskadelege verknader,» heter det i meldingen om saken. Hensynet til landbruket nevnes denne gangen ikke med ett ord.

Departementet skriver at fusjonen ikke svekker konkurransen selv om alternativet trolig er at Gilde ville utfordret Prior på markedet for fjærfekjøtt i begrenset omfang.

Særlig hensyn til forbrukernes interesser
Konkurranseloven, som Grande Røys altså forvalter, innledes slik:

§ 1. Lovens formål er å fremme konkurranse for derigjennom å bidra til effektiv bruk av samfunnets ressurser. Ved anvendelse av denne lov skal det tas særlig hensyn til forbrukernes interesser.

Er det virkelig noen som tror regjeringen i denne saken har tatt «særlig hensyn til forbrukernes interesser»?

Mindre konkurranse, lavere priser?
Riktignok påstår Gilde og Prior at fusjonen vil gi lavere priser. - Den økonomiske innsparingen kommer forbrukerne til gode gjennom prisutviklingen, sier styrelederne i selskapene i en pressemelding.

Det er selvsagt mulig at svekket konkurranse blant produsentene for første gang i verdenshistorien vil gi lavere priser for kjøperne, men realiteten er selvsagt at avgjørelsen er tatt av hensyn til landbrukssamvirket, selv om dette forties i departementets begrunnelse.

Konkurransen i det norske matmarkedet er allerede altfor svak. De siste årene har norske matpriser steget kraftig, mens prisene har vært praktisk talt uendret i Sverige. Forbrukerrådet beklaget i går at Gilde og Prior får slå seg sammen og tror det vil føre til høyere priser.

Alt tyder på at det er vil slå til, men så lenge regjeringen prioriterer bransjeaktørers økonomiske særinteresser foran forbrukernes, vil denne utviklingen fortsette.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Frekkhetens nådegave
Syv års ferd mot rekord
Norge strøk på karikatur-testen
Suksessen Odd Eriksen
Boble i boligmarkedet?
Statlig Airlines Sirkus
Fornuftig innsyn i e-post
Hvor mye er livet verdt?
Enstemmig uklart om gasskraft
Slik starter du ikke blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere