*Nettavisen* Nyheter.

Mister kolleger

SV-leder Kristin Halvorsen vil forhandle hvis det blir et rødgrønt flertall, uansett hvor dårlig SV måtte gjøre.

12.09.05 23:34

ROCKEFLLER (TV 2 Nettavisen):

-Jeg er ikke redd for å gå i forhandlinger. Vi skal eventuelt finne en regjeringserklæring som alle de tre partiene kan stå inne for, sier hun.

- Sp har sagt at de er avhengig av å gjøre et godt valg før de vil forhandle?

- Jeg har snakket med Åslaug Haga i dag, vi starter forhandlinger hvis vi får flertall, sier Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

-Hva vil skje med Frp hvis de borgerlig vinner valget?

Det vil jeg ikke blande meg bort i, men jeg ser mørkt på det. Det betyr at Frp får regien og makta i fire år.

Rødt i rødt
SV-lederen kom i rød jakke til SV’s valglokale på Oslo øst litt før klokka 21.00 mandag kveld.

- Sjansen til å vinne valget er innen rekkevidde, men vi er ikke i mål ennå, sa hun.

Hun minnet om at målingene som lå opp mot 14 prosent noen måneder for valget, var urealistiske.

- Vi gjorde et historisk valg i 2001, mens Ap gjorde et historisk dårlig valg. Hvis vi får ti prosent, og Ap stormer fram, så har vi vist at SV tåler en trøkk.

Skår i gleden
Selv om Halvorsen ser at det er mulig for det rødgrønne regjeringsalternativet å vinne valget, er gleden bitter, uansett resultat.

- Vi vet allerede at vi vil miste en del stortingsrepresentanter. Det er folk som har gjort en kjempeinnsats. Det er en kjempeskår i gleden, og derfor kan jeg ikke stå her og glede meg, sier hun.

- Tøff kamp
Når dette skrives har SV en oppslutning på 8,7 prosent, det er en tilbakegang på 3,8 prosent siden siden stortingsvalget i 2005. Det var det beste resultatet ved stortingsvalg noensinne for SV.

Også NRKs valgdagsmåling viser rødgrønt flertall.

Kristin Halvorsen medgikk at valgkampen hadde vært tøff.

- Det har kostet, og det har vært tøft for mange. La oss håpe det holder, sa Halvorsen, og takket for støtten.

- Jeg tror ikke noen leder har fått så mye oppmuntring som jeg har fått de siste dagene med sms-er og hilsinger. Det er solidaritet i praksis, det, kamerater, sa hun, og nevnte ordet, som Frp-erne, som har gjort et brakvalg, ikke kan fordra.

- Frp kan bli isolert
Det tradisjonsrike konsertlokalet i Oslo er fylt til randen av øl og vindrikkende SV-ere. På menyen står både greske kjøttboller og halalkjøtt.

Det er også et ord som ikke finnes på Frps valgvake, og SVs partisekretær Bård Vegar Solhjell sender en tanke til partiet, som når dette skrives, har gått fram sju prosent.

- Frps framgang er først og fremst på bekostning av Høyre. Frp er rett og slett i ferd med å overta for Høyre, og det er ekstremt dramatisk. Men hvis vi vinner, vil Frp bli ute av norsk politikk, partiet vil bli isolert, sier Solhjell til TV 2 Nettavisen.

- Men hva skjer med Frp hvis de borgerlige vinner valget?

- Da kan jeg vanskelig se for meg at det største partiet på borgerlig side kan overses. Men det blir de borgerlige partienes ansvar, de må rydde opp i sitt kaos, sier Solhjell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.