RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mistillitsforslag mot Lae

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Dramatisk på bystyremøtet i Oslo.

Det ble stilt mistillitsforslag mot byrådsleder Erling Lae på bystyrets møte i Oslo Rådhus onsdag. Forslaget ble stilt av Rune Gerhardsen, på vegne av Arbeiderpartiet, SV og Rødt i forbindelse med saken om billettsystemet i kollektivtrafikken.

- Denne saken har vært en av de lengstlevende katastrofene i Oslo kommunes historie. Byrådsleder Erling Lae har ikke tatt noen grep for å rydde opp i denne skandalen, selv om han har hatt utallige muligheter til å gripe inn. Byrådet har feilinformert, unnlatt å informere og latt skandalen utvikle seg. Vi kan ikke ha en byrådsleder som ikke evner å drive kommunen og kommunens virksomheter på en forsvarlig måte, sier Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen, SVs Knut Even Lindsjørn og Rødts Erling Folkvord i en felles pressemelding.

Skandale-system
Billettsystemet Flexus skulle vært på plass i 2004, men er stadig blitt utsatt, og det er fortsatt uvisst når det kan komme i regulær bruk.

- Det er en stor skandale, sier Rune Gerhardsen, gruppeleder for Oslo Arbeiderpartiet, til Nettavisen.

Det er borgerlig flertall i Oslo bystyre, så at de sosialistiske partiene skal få flertall for forslaget er usannsynlig.

- Det klarer vi ikke, men vi hadde forsømt vår oppgave hvis vi ikke hadde gjort dette. Det er nemlig sånn at man ikke kan komme unna ansvar for store blemmer som dette. Byrådslederen har et overordnet ansvar. Han har sittet og sett mellom fingrene mens denne prosessen har gått riktig galt, sier Gerhardsen.

- Hva slags følger vil dette mistillitsforslaget få?

- For det første er det viktig at folk blir oppmerksomme på at man faktisk har ansvar når man leder byen. Men den viktigste virkningen vil kanskje være at byrådet skjønner at de ikke kan holde på sånn lenger, at de må følge opp det bystyret vedtar, og at de må gripe inn noe går galt, og at de informerer bystyret. Vi har ikke hørt noe, og det er uakseptabelt, sier Gerhardsen.

Lae stusser
Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra byrådsleder Erling Lae.

- Erling Lae synes ikke det er riktig å kommentere så lenge begrunnelsen ikke foreligger, sier byrådssekretær i Oslo kommune Nicolai Astrup til Nettavisen.

Til NTB sier Lae at han er overrasket over timingen til opposisjonen.

- Jeg er litt tilbakeholden med å kommentere et mistillitsforslag som jeg ikke har sett noen skriftlig begrunnelse for. Men jeg må si at jeg stusser litt over at et slikt forslag kommer når opprydningen er i gang, og styret har vist ansvar, sier Erling Lae til NTB.

Ingen støtte fra Venstre
Venstre ønsker ikke å kaste Lae

- Vi kommer ikke til å støtte mistillitsforslaget mot byrådsleder Erling Lae, sier Venstres gruppeleder Ola Elvestuen. - Det var klokt av tidligere byråd Peter N. Myhre å gå av for noen uker siden. Hadde vi ment at saken hadde slike dimensjoner at også byrådslederen måtte gå, ville vi lagt frem forslag om dette selv.

- Det opprinnelige kostnadsanslaget var 170 millioner. I oktober 2008 var kostnadene på 280 millioner og er fortsatt stigende. Dette er uakseptabel bruk av fellesskapets penger, og byrådet har ikke informert bystyret om de økonomiske overskridelsene etter hvert som de ble gjort kjent med disse, mener Ap, SV og Rødt.

Mistillitforslaget skal behandles på bystyrets møte 22. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere