RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Monster-rock bandet Lordi and med vokalist Tomi Putaansuu (midten) er Finlands bidrag til finalen i Eurovision Songcontest 2006 i mai.
Monster-rock bandet Lordi and med vokalist Tomi Putaansuu (midten) er Finlands bidrag til finalen i Eurovision Songcontest 2006 i mai. Foto: Markku Ulander, Lehtikuva / SCANPIX

Monstre i styrerommet

Sist oppdatert:
Ledes bedriftene av monstre som tramper på enhver lønnsom virksomhet de kan finne? spør NA24s kommentator.

NA24-KOMMENTAR: I gårsdagens kommentar advarte jeg mot politisk innblanding i driften av kommersielle selskaper.

Fra dem som er uenig med meg, anføres det gjerne at man må hindre nedleggelse og utflagging av lønnsomme bedrifter, noe som angivelig skjer stadig vekk.

Flyverkstedet på Sola er lønnsomt. Det samme var visstnok Freia, Union, Hydro i Årdal, Odda Smelteverk, Mustads fiskekrokfabrikk, Hunsfos og en rekke andre.

Politikerne på venstresiden vil derfor ha forbud mot nedleggelse av lønnsomme bedrifter, eller i det minste sterke reguleringer.

Litt rart?
Er det ikke litt underlig at ledelsen i norske storbedrifter består av en gjeng ravende monstre som tramper på enhver lønnsom virksomhet de kan finne?

Eller er det kanskje slik at disse bedriftene ikke er så lønnsomme likevel? For lønnsomhet er et begrep som er like fleksibelt som en strikk.

Hvis inntektene til en bedrift er én krone høyere enn de kontante utgiftene ett år, vil sikkert noen si at bedriften er lønnsom. Men det blir meningsløst. Det blir som å si til en arbeidstager at vedkommende kan jobbe for en krone i året. Det er jo lønn.

Må forsvare risiko
En bedrift må for det første ha god nok lønnsomhet til å kunne foreta nyinvesteringer. Dessuten må overskuddet være stort nok til å gi en konkurransedyktig avkastning på kapitalen som er bundet opp, i alle fall når man snakker om større, børsnoterte bedrifter.

Hvis en bedrift kan tjene mer penger på å selge utstyret sitt og tomtene sine, og så sette pengene i banken, er det meningsløst å opprettholde driften. Avkastningen må være så høy at den også gir en premie for den risikoen det er å drive næringsvirksomhet i stedet for å putte pengene i banken.

Av og til må ledelsen også forsøke å se fremover og ta grep for å møte en utvikling man ser komme, for eksempel et svakere marked eller overkapasitet, selv om lønnsomheten nå er tilfredsstillende. Det er selvsagt ekstra vanskelig – men er det virkelig politikernes rolle å overstyre slike vurderinger?

Øker politisk risiko
En lovregulering vil dessuten over tid virke mot sin hensikt.

Hvis bedriftene risikerer store kostnader eller endog lovforbud hvis man er så uheldig at man tvinges til å legge ned, vil de måtte legge til grunn en enda høyere avkastning for å forsvare nye investeringer. Man må altså tjene enda mer penger. Eller investere i et annet land. Politisk risiko, kalles det. Og det har sin pris.

En bedriftsleder som ikke fatter disse sammenhengene, vil få sparken. Og et land som forsøker å tvinge bedrifter til å opprettholde arbeidsplasser, vil ubønnhørlig stagnere.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Vil gjenta fiaskopolitikk
Det lukter krakk
Selg denne galskapen!
Regjeringen ofrer forbrukerne
Hjelp, vi flyr!
Tilfeldig etikk
Når kapitalisme blir moralisme
Skål for verdensøkonomien!
Pause etter flause
Forståelig Odfjell-kritikk
Når bonden blir polsk
Vil ha urettferdig politikk
Kvinner i drømmeland
Straff som fortjent
Lekekrakk på børsen
Kampen mot TV
«Hyggelige» matpriser?
Børsras – hva gjør du?
Uenig i strategien, tar æren likevel
Oljeboblen som sprakk

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere