*Nettavisen* Nyheter.

Mot maktskifte i Oslo og Bergen

FERDIG SOM ORDFØRER? - Jeg ville tro det er helt unaturlig at jeg fortsetter som ordfører, uttalte Høyres Fabian Stang da resultatet av forhåndsstemmene forelå. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Fabian Stang tror han er ferdig som ordfører i Oslo: - De røde og Miljøpartiet De Grønne ser ut til å få flertall, sier han.

15.09.15 07:49

OSLO (Nettavisen, NTB): Det borgerlige flertallet kan ryke i Oslo og Bergen. Valgtendensen viser rødgrønn framgang og blå nedtur, også på landsbasis.

Her er den siste opptellingen (klokken 04.42) der 321 av 428 kommuner er ferdig opptalt:

(Parti: antall stemmer, andel stemmer prosent, endring prosent fra 2013)

A: 698.502, 33,6%, +2,8%
SV: 84.346, 4,0%, 0,0%
RØDT: 45.483, 2,2%, +1,1%
SP: 164.058, 8,0%, +2,5%
KRF: 113.008, 5,5%, -0,1%
MDG: 105.795, 5,1%, +2,3%
V: 103.401, 5,0%, -0,2%
H: 488.192, 23,4%, -3,4%
FRP: 211.492, 10.2%, -6,2%

Se valgresultat.no for tall for hele Norge

Se valgresultat.no om Oslo-tallene


Forsiktig farvel fra Fabian Stang
Ordfører Fabian Stang (60) hadde ikke helt gitt opp da han dro hjem sent i natt. Stang viste da til at eksisterende byråd bestående av Høyre, Venstre og Krf - med støtteparti Frp - tidlig på kvelden lå fem mandater bak flertall i Oslo. Forskjellen minket utover kvelden, men Stang uttalte allikvel følgende til VG på vei hjem sent natt til onsdag:

- Jeg vil takke Oslo for åtte fantastiske år.

Landsprognosen

Slik så det ut da den første landsprognosen forelå ved 21-tiden tirsdg kveld – med endring fra fylkestingsvalget 2011 i parentes:

Ap 33,7 (+0,5), H 23,5 (-4,1), Frp 10,7 (-1,1), Sp 7,6 (+1,3), KrF 5,6 (-0,2), V 4,9 (-0,8), MDG 4,7 (+3,4), SV 4,1 (-0,3) og Rødt 2,2 (+0,5).

Dersom landsprognosen hadde vært stortingsvalg, ville det gitt et rødgrønt flertall med 86 representanter til Ap (64), Senterpartiet (15) og SV (7).

Høyre og Fremskrittspartiet ville mistet 20 representanter til sammen. I kombinasjon med støttepartiene, ville den borgerlige blokken fått 74 mandater med følgende sammensetning: H 38, Frp 18, KrF 10 og Venstre 8.

Miljøpartiet De Grønne gjør et brakvalg og ville fått en stortingsgruppe på åtte.

Klikk på bildet for å forstørre.

GRUNN TIL  Å SMILE: MDGs ordførerkandidat i Oslo Shoaib Sultan. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)

Skifte i Oslo

I hovedstaden ryker det borgerlige flertallet og MDG kommer på vippen, ifølge prognosen.

Fabian Stang (H) sier til NTB at han er innstilt på at hans tid som ordfører kan være over.

– De røde og Miljøpartiet De Grønne ser ut til å få flertall. Da vil jeg tro at de fordeler ordføreren seg imellom, sier han til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oslos ordfører Fabian Stang sier han er innstilt på at hans tid som ordfører i hovedstaden er omme. Foto: Tommy H.S. Brakstad

– Jeg ville tro det er helt unaturlig at jeg fortsetter som ordfører. Jeg forutsetter at Miljøpartiet De Grønne vil ta ordførerjobben etter forhandlinger med Arbeiderpartiet eller at Ap tar den selv, tilføyer han.

Vil forhandle med MDG

Stang utelukker imidlertid ikke at Høyre kan samarbeide med MDG om fortsatt byrådsmakt. Han er innstilt på forhandlinger, men later ikke til å ha særlig tro på at slike samtaler vil føre fram.

– Når man får et vippeparti som sier at de er blokkuavhengig, så er det naturlig at de snakker sammen. Men min erfaring er at de er på den røde siden. I Oslo har MDG i åtte av ti saker stemt med de røde, sier han til NTB.

- Stang ut for Høyre i Oslo

- Det blir Stang ut for Høyre i Oslo, fastlo Rødt-leder Bjørnar Moxnes allerede da TV 2 intervjuet ham like over klokka 21 da forhåndsstemmene forelå.

- Jeg håper selvsagt at det borgerlige flertallet får fortsette i Oslo, uttalte parlamentarisk leder i Høyre, Nicolai Astrup, til Nettavisen omtrent på samme tid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nicolai Astrup, parlamentarisk leder i Høyre. Foto: Tommy H.S. Brakstad

- Dette blir en nervepirrende kveld. Det ligger an til å bli veldig jevnt mellom blokkene, uttalte Venstres byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, Guri Melby, til TV 2 etter at resultatet fra forhåndsstemmene forelå.

Støres seier

Basert på prognosen, ligger Arbeiderpartiet an til å gjøre sitt beste lokalvalg siden 1987, den gang partileder Gro Harlem Brundtland var statsminister.

- Dette er stort. Vi kan bli større enn Høyre og Fremskrittspartiet til sammen i norske kommuner, uttalte Ap-leder Jonas Gahr Støre da han entret talerstolen på Aps valgvake. Støre sier Ap også ligger an til å få makten i 17 av 19 fylker.

– Vi er valgets vinner, sa Ap-lederen.

Mot maktskifte i Bergen

Også i statsminister Erna Solbergs hjemby Bergen ligger det an til maktskifte – selv uten at de rødgrønne trenger hjelp av MDG. Hvis resultatet av forhåndsstemmingen slår til, kan Ap, SV, Senterpartiet og Rødt danne flertall.

MDG gjør riktignok et sterkt valg med 7 prosent av stemmene i Bergen.

Se valgresultat.no for Bergen

Blåblått fall

Høyre faller fra 2011-valgets 28 prosent oppslutning til 23,5 prosent, og regjeringskollega Frp faller med 1,1 prosentpoeng til 10,7 prosent ifølge prognosen.

– Det er lov å være skuffet i dag. Det er vårt felles ansvar å snu dette. Derfor begynner vi arbeidet allerede i morgen med å rette blikket mot valget i 2017 og mot valget i 2019, sa Frp-leder Siv Jensen da hun på valgvaken kommenterte det som kan være partiets svakeste på 20 år.

Klikk på bildet for å forstørre.

RØDT ELLER BLÅTT: I Oslo har det vært hard dragkamp mellom høyre- og venstresiden om flertallet og byrådsledelsen. Mandag, på siste valgdag i hovedstaden, var det likevel gemyttlig stemning mellom blokkene utenfor valglokalet på Sinsen. Der sto Arbeiderpartiets Katinka Sporsem (til venstre) og Høyres Mariana Mikkelsen og hilste velgerne velkommen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


Følg valget i Oslo også på

NRK Østlandssendingen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag