RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mørke skyer for de rike

Sist oppdatert:
Neste år blir det mindre forskjell på folk i Norge. På papiret.

(NA24-KOMMENTAR): I mai meldte Statistisk sentralbyrå at inntektsforskjellene økte i Norge i 2005. Mest påfallende var en kraftig økning i inntektene for den rikeste tidelen, som økte sine inntekter med hele 28,7 prosent i 2005.

Dette medførte ikke overraskende en rekke medieoppslag om økende forskjeller. SVs Heikki Holmås rykket ut i Aftenposten og presiserte at statistikken som viste økende forskjeller var fra 2005.

- Det er neppe overraskende for noen at konsekvensen av Bondevik-regjeringen var økte forskjeller. Først når vi får tallene for årene fra 2006 og fremover vil vi se konsekvensene av den rødgrønne regjeringens politikk, mente Holmås.

Den vrien er ganske lur av Holmås, for i juni kom Statistisk sentralbyrå med noen nye tall som fikk langt mindre oppmerksomhet, men som likevel er svært interessante. Det dreier seg om en foreløpig aksjestatistikk for 2006, og her fremgår det at kategorien husholdninger og ideelle organisasjoner i 2006 mottok 6 milliarder kroner i utbytte. Året før, i 2005, var tallet 104 milliarder.

Bladet Kapital har sett dette poenget, som kommenteres i siste utgave. Bladet peker videre på at ideelle organisasjoner i 2005 mottok over 4 milliarder. Hvis dette beløpet er opprettholdt i 2006, kan privatpersoners utbytte ha vært så lite som 1-2 milliarder kroner, eller 1-2 prosent av nivået i 2005.

Skatten, selvsagt
Man trenger ikke være nobelprisvinner i økonomi for å skjønne at grunnen er skattetilpasning. Rike personer har tatt ut store utbytter i forkant av innføring av den varslede utbytteskatten. Denne rammer ikke selskaper, offentlig forvaltning og utlendinger, som derfor grovt sett har opprettholdt utbyttenivået.

Kapital anslår at utbyttetørken isolert sett vil sende de rikeste tidelens andel av samlet inntekt ned fra 29,5 prosent i 2005 til under 20 prosent i 2006.

Og Kapital spår allerede nå at Kristin Halvorsen i mai neste år, når SSB kommer med inntektsstatistikken for 2006, vil skryte av de reduserte forskjellene under den rødgrønne regjeringen.

Meningsløse konklusjoner
Det virker som det er det Heikki Holmås allerede legger opp til. Men det er altså meningsløst, fordi utviklingen de siste årene er så farget av skattetilpasning.

En annen sak er at det er svært diskutabelt å kategorisere utbytte som en inntekt. Mens lønnsinntekt udiskutabelt gjør deg rikere, innebærer utbytte bare at du flytter verdier fra en lomme (et aksjeselskap) til en annen lomme (bankkontoen). Du blir ikke rikere, like lite som du blir rikere hvis du tar penger ut av banken og putter dem i madrassen. I tillegg er pengene de siste årene i overveiende grad skutt inn igjen i selskapene som aksjekapital eller lån.

Sannsynligvis har det faktisk vært en underliggende økning i forskjellene i Norge. De siste årene har vært eventyrlige på børsen, og kapitalinntekter kommer i stor grad de rike til gode. Dessuten er det tendenser til at prisen på spisskompetanse og høy utdannelse øker i Norge, hvor slikt tradisjonelt har gitt liten uttelling i forhold til i mange andre land.

Men det er meningsløst å bruke inntektsstatistikken til å vise dramatisk økte forskjeller ett år og tilsvarende mindre forskjeller det neste. Det viser igjen sannheten i det gamle uttrykket: Det finnes tre slags løgner, løgn, forbannet løgn og statistikk.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Rapper de vannet vårt?
Hvor kul er Hitler?
Kamp mot flaskevannet
Sigøynere og snillisme
Stoltenbergs tullemål
Papirmølle i fattige land
Boligkjøp er gambling
Filialland fullt av hovedkontorer
Flere velger flat skatt
Sentralbank slakter garantert sparing

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere