RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mugabe burde være helt

Sist oppdatert:
Onsdag fyller Zimbabwes president Robert Mugabe 83 år. Festen blir storslått, gratulantene merkelig få.

(NA24-KOMMENTAR): Om ikke annet, skal Robert Mugabe ha honnør for å ha nådd en alder på hele 83 år i et land hvor gjennomsnittlig levealder nå har falt til under 37 år, blant de aller laveste i verden.

Dette skyldes delvis AIDS-epidemien, men også Zimbabwes dype økonomiske krise. Landets økonomi er omtrent halvert i størrelse de siste årene, inflasjonen har satt verdensrekord med 1.600 prosent i året, og brorparten av befolkningen er arbeidsledig.

Likevel vil Mugabes tilhengere bruke millioner på en storslagen feiring av den selverklærte marxisten som har styrt landet siden frigjøringen fra det hvite apartheidstyret i 1980.

Det merkelige er at Mugabe ikke i større grad hyldes også av dem utenfor Zimbabwe som protesterer mot det de beskriver som nyliberalisme presset frem av Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet, IMF.

Konsekvent motstander
For Mugabe har i mange år nesten konsekvent sagt og gjort det stikk motsatte av det disse organisasjonene har anbefalt, en linje som gjerne oppsummeres som «Washington consensus».

Der det blir anbefalt en stram budsjettdisiplin, har Mugabe kjørt mot stupet med enorme underskudd på statsbudsjettet, noe som har bidratt til hyperinflasjonen.

Der det anbefales markedspriser, har Mugabe forsøkt å holde prisene nede med statlig kontroll og subsidier. Nylig ble det varslet at alle som setter opp prisene, vil bli arrestert og straffet.

Det blir anbefalt en markedsbasert valutakurs, mens Mugabe opererer med en offisiell kurs som knapt er en tidel av svartebørskursen.

Der det blir anbefalt frihandel, har Zimbabwe satset på høye tollsatser. Der det anbefales at man oppmuntrer utenlandske investorer, legger Zimbabwe begrensninger på utenlandsk eierskap av bedrifter.

Et viktig moment i Washington consensus er beskyttelse av eiendomsretten. Mugabe sørget for å beslaglegge gårder eid av hvite og ga dem til sorte, etter alt å dømme egne tilhengere.

Katastrofalt resultat
Slik kan man fortsette. Det finnes knapt det området hvor ikke Mugabe har gått stikk motsatt vei av det som er anbefalt av IMF og Pengefondet. Og han har hatt 27 år på seg ved makten til å realisere politikken sin.

Resultatet er så entydig katastrofalt at det egentlig er forståelig at svært få trekker frem Mugabe som alternativ til nyliberalismens angivelige herjinger.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Typisk norsk å være ærlig
Miljø-Gjedrem
USA fra forsvar til velferd
Fransk oppskrift på stagnasjon
Lønnsom piratkopiering?
Skrøner på seg elendighet
Hvem bader naken?
Stygg tomat, styggere politikk
Giskes kunstgrep
Stadig flere lever på staten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere