Nå blir denne gata stengt

Foto: Faksimile (Google Maps)

Mens vi venter på permanente tiltak, treffer Oslo kommune tiltak for å bedre sikkerheten rundt Stortinget.

24.06.13 15:21

OSLO (Nettavisen): Tirsdag starter Oslo kommune arbeidene med å sikre Stortinget og stenger all trafikk i flere gater. Innen 1. juli skal den midlertidige terrorsikringen være på plass.

Skeptisk til stenging
Oslo Handelssetands Forening har tidligere advart mot for mye stenging i Oslos gater. Foreningens leder Gunnar Larssen ber politikerne se mot London for å lære hvordan man kan ivereta sikkerhet uten å måtte lukke byen. Han viste til en nedgang i omsetningen i sentrale deler av Oslo etter flere midlertidige stengingstiltak.

- Jeg håper politikerne lokalt og sentralt ser Oslo sentrum i et større perspektiv når de framover skal planlegge mer permanente tiltak. Det har vært en trend gjennom flere år at sentrum taper terreng i omsetning. Mens omsetningen for varehandelen på landsbasis i Norge økte med 3,4 prosent i fjor og Oslo som helhet hadde den samme økningen, var det kun 1,8 prosent økning i Oslo sentrum. Det har vært for lite forutsigbarhet når det gjelder hvor og hvordan man kan komme seg fram i sentrum, og det har vært stadige nye hindringer. Vi ønsker også sikkerhet, men vi ønsker at det tenkes sikkerhet som en helhet og gjennom mer skjulte løsninger, sier Larssen til Nettavisen.

Starter 1. juli
Byrådet i Oslo vedtok i april å stenge midlertidig deler av Akersgata og Karl Johans gate i påvente av permanente sikringstiltak. Tirsdag vil arbeidene starte og innen 1. juli skal de midlertidige tiltakene være på plass, melder NTB.

Se pressemelding fra Oslo kommune om sikkerhetstiltak rundt Stortinget

Blant annet vil Akersgata mellom Karl Johans gate og Prinsens gate bli avstengt med bom.

3640240

- Hensikten med tiltakene er å gi Stortinget nødvendig sikkerhet, men det er ønskelig å gjøre dette på en slik måte at byen fortsatt oppleves åpen, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i en uttalelse fra byrådet.

Tiltakene kommer etter at Stortingets presidentskap ba Oslo kommune stenge av området rundt stortingsbygningen. Dette skjedde som følge av en risikoanalyse som ble satt i gang etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Etterlyser en visjon for sentrum
Gunnar Larssen i Oslo Handelsstands Forening sier han frykter at mange av de midlertidige tiltakene kommer til å vare lenge.

- Det har vært mange ad hoc-løsninger. Det som er viktig nå er å få opp en visjon for hvordan Oslo sentrum skal være. Hva slags sentrum ønsker vi? Hvordan skal folk kunne bruke byen med sykkel, kollektivtransport og taxi og underjordiske parkeringshus som gjør at bilene i sentrum blir mindre synlige? sier han.

- Politikerne bør tenke på at sentrum er en stor og viktig arbeidsplass. Bare rundt Egertorvet er det en omsetning på 1 milliard kroner, påpeker han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt (NTB Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.