*Nettavisen* Nyheter.

Nå danner de regjering

De rødgrønne partiene er enige om en regjeringserklæring. Erklæringen legges fram i morgen klokken 16.00.

12.10.05 17:38

SORIA MORIA (TV 2 Nettavisen): - Erklæringen blir lagt fram i morgen, og vi vil presentere statsrådene mandag, sier Ap-leder og kommende statsminister Jens Stoltenberg.

De tre partilederne har siden forhandlingene startet 26. september sørget for å ikke si noe konkret om hva de er blitt enige om. Og de tre er fortsatt like hemmelighetsfulle.

- Hva er det vi kaller det? Jo, bare enkeltheter gjenstår, smiler Jens.

Han vil ikke konkretisere hva disse enkelthetene består i, men det er klart at Ap, SV og Sp nå har blitt enige om alle de vanskelige konflikttemaene som gasskraftverk, oljeboring i Barentshavet og militær deltakelse i internasjonale operasjoner.

Sover hjemme
Så trygg er Stoltenberg på at de tre er enige at han har tenkt å sove i sin egen seng i natt.

- Hvor vi sover er en privatsak, men jeg vil sove hjemme, sier han på spørsmål fra pressen.

Han vil ikke si om statsrådkabalen er i boks, men det er klart at det kun er Stoltenberg av de tre partilederne som vil ringe til de aktuelle kandidatene.

- Jeg vil ringe når alt er klart. Ingen er blitt ringt ennå, sier han til TV 2 Nettavisen

- Hva synes du om at Oslo Ap og venstresiden i Ap varsler fullt opprør dersom du tar med deg direktørvennene dine i regjeringen?

- Vi vil lage en bredt sammensatt regjering. Noe mer vil jeg ikke kommentere om det, sier han.

Kristin sikker på støtte
Landsstyret i SV skal ta stilling til regjeringserklæringen i morgen tidlig klokken 09.00. I motsetning til Ap og Sp har SV opprettet en referansegruppe som har fulgt forhandlingene og kommet med innspill underveis. SV-leder Kristin Halvorsen er sikker på at venstresiden i partiet vil godta erklæringen.

- Vi har sørget for å sjekke godt bakover. Ellers ville jeg ikke tatt sjansen på å si at vi er blitt enige, sier Halvorsen.

Ap og Sp har orientert sine stortingsgrupper underveis, og disse to gruppene skal også ha møter i morgen før erklæringen blir lagt fram.

Halvorsen vil heller ikke si at hun frykter regjeringsslitasje, det vil si at SV føler at de må gi opp for mange av sine kjernesaker i en regjering, fram mot kommune- og fylkestingsvalget om to år.

- Regjeringserklæringen som vi nå legger fram vil være et veldig offensiv politisk dokument, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.