*Nettavisen* Nyheter.

Nå er det Kristins tur

Foto: (Scanpix)

Svein Gjedrem øker renten og spiller ballen til Kristin Halvorsen.

27.09.07 08:16

(NA24-KOMMENTAR): Onsdag økte Norges Bank styringsrenten med et kvart prosentpoeng til 5,00 prosent, det 13. hoppet siden den siste oppturen begynte sommeren 2005.

Norges Bank har nå hevet renten til noe som grovt sett kan kalles et normalnivå. Tar man med at kronekursen er sterk, er den samlede effekten av pengepolitikken trolig forsiktig dempende på norsk økonomi.

Det er etter alt å dømme helt på sin plass, gitt den sterke utviklingen i norsk økonomi de siste par årene.

Fredag stiller Svein Gjedrem på nettmøte hos NA24. Du kan allerede nå stille spørsmål.

I sin melding går banken gjennom en rekke forhold som påvirker renten, men verken i meldingen eller på pressekonferansen, kom sentralbanksjef Svein Gjedrem inn på en særdeles viktig hendelse fredag i neste uke, nemlig statsbudsjettet. Gjedrem kan fort bli beskyldt for å fremme en politisk agenda, så det er ikke så overraskende at han holder kjeft.

Og så over til Kristin
Men Norges Bank er ikke alene om å kunne gasse eller bremse. Forholdet mellom statens inntekter og utgifter påvirker også økonomien kraftig. I dagens situasjon er det åpenbart feil hvis statsbudsjettet bidrar til å øke aktiviteten i økonomien.

Klikk på bildet for å forstørre.

I sin kommentar til renteendringen sa da også finansminister Kristin Halvorsen følgende: - Regjeringen vil gjennom å fortsette å føre en ansvarlig budsjettpolitikk bidra til en balansert utvikling i norsk økonomi.

Det gjenstår å se hva resultatet blir når resultatet av dragkampene i regjeringen ender opp i et ferdig budsjett. Det forrige budsjettet var det første med en pengebruk rundt den berømte handlingsregelen, som noe forenklet innebærer at staten årlig kan bruke rundt 4 prosent av de oppsparte oljepengene.

Bør bremse
Etter i årevis å ha ligget over denne handlingsregelen, burde man nå etter regelens intensjoner ligge under. Halvorsen sa selv at det siste budsjettet var «moderat ekspansivt». Det bidrog altså til å gi litt gass. Det kommende budsjettet bør være et bremsebudsjett.

Det er lettere sagt enn gjort. Regjeringen har egentlig to bremser i budsjettpolitikken. Den kan enten øke inntektene (for eksempel ved å øke skatter og avgifter) eller den kan kutte utgiftene.

Den første muligheten har regjeringen egentlig stengt selv, i og med at den har lovet ikke å heve det samlede skatte- og avgiftsnivået over 2004-nivå. Det var kanskje et godt grep for å berolige moderate velgere, men det er ikke en populær begrensning på venstresiden av regjeringspartiene.

Den andre muligheten, å kutte i offentlige utgifter, har aldri vært noen rødgrønn paradegren.

Kan gi høyere rente
Hvis man ikke klarer å stramme inn, og resultatet blir et nytt ekspansivt budsjett, øker sjansen for at Norges Bank vil fortsette å jekke renten oppover. Noen må ta bremsejobben. Men det er ikke bra hvis regjeringen overlater hele styringen til Gjedrem. En svært høy rente rammer lånekunder og eksportbedrifter hardt, mens andre går klar.

I dagens situasjon bør både Norges Bank og regjeringen trykke forsiktig på bremsen. Og neste fredag er det Kristin Halvorsens tur.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Stemmer på billigsalg
Moro med Bush
Rentehopp eller rentetopp?
Bondeleder: - Kutt landbruksstøtten
Så ble Kjær kjær
Hauk eller due?
Ap-Kolbergs voksesmerter
Uff, nå dør færre barn
Apples telefonrør
Skal PC-er forbys?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.