RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå er forskerne enda sikrere på at vi har skylda

EN SJØ AV SMELTEVANN: Dette bildet viser navigasjonsbøya i Nordishavet fredag 26. juli.
EN SJØ AV SMELTEVANN: Dette bildet viser navigasjonsbøya i Nordishavet fredag 26. juli. Foto: Faksimile (North Pole Environmental Observatory)
Sist oppdatert:
Men den globale oppvarmingen vil fortsette i hundrevis av år, selv om vi stanser alle utslipp.

WASHINGTON (NTB-AFP): Menneskelig virksomhet er nesten helt sikkert en årsak til klimaendringer, heter det i FNs klimapanels neste rapport, som er lekket til mediene.

Utkastet til oppsummering av rapporten til IPCC avviser påstander den siste tiden om at tempoet i klimaendringer er gått ned, slik klimaskeptikerne hevder.

«Det er svært sannsynlig at menneskelig påvirkning på klimaet er årsaken til over halvparten av økningen i gjennomsnittlig temperatur som er observert mellom 1951 og 2010,» heter det i et avsnitt av den lekkede rapporten.

«Det er stor sannsynlighet for at dette har varmet opp havene, smeltet snø og is, hevet havnivået og ført til endringer i ekstreme værtyper i siste halvpart av forrige århundre,» heter det videre i rapporten, som New York Times refererer.

I verste fall kan havnivået stige med nesten én meter innen 2100, heter det i rapporten. Det er nok til å skape store problemer for mange av verdens storbyer, der hundrevis av millioner mennesker bor.

Verre konsekvenser
Ifølge rapporten vil likevel oppvarmingen muligens ikke bli så stor som panelet tidligere har fryktet, men konsekvensene kan bli verre enn man tidligere antok, skriver Aftenposten.

Stigning i havnivået, smelting av is, tøffere ekstremvær og andre konsekvenser ser ut til å skje raskere og ved lavere temperaturer enn man trodde før.

Panelet mener at oppvarmingen og klimaendringene vil fortsette i hundrevis av år, selv om menneskene skulle greie å stanse alle våre utslipp. Det betyr at mange av endringene blir irreversible.

Panelet skriver at oppvarmingen av havet også vil påvirke de store havstrømmene, og at det er svært sannsynlig at Golfstrømmen svekkes med 20-30 prosent i løpet av dette århundret.

Noe av svekkelsen vil trolig skje allerede før 2050, og selv om det er lite sannsynlig at Golfstrømmen kollapser de neste hundre årene, vil ikke Klimapanelet utelukke en slik utgang.

Stadig sikrere
Klimapanelets dystre konklusjoner er blitt stadig sikrere gjennom de nå fem rapportene som er laget. I forrige rapport i 2007 het det at det var veldig sannsynlig (90 prosent) at en årsak til klimaendringene var menneskelig virksomhet. I år sier forskerne at det er 95 prosent sannsynlighet for at vi står bak.

En talsmann for klimapanelet, Jonathan Lynn, understreker at det som er lekket, er et utkast som fortsatt kan gjennomgå endringer før den endelige rapporten offentliggjøres i Stockholm neste måned.

FNs klimapanel består av flere hundre forskere fra hele verden. Klimapanelet ble tildelt Nobels fredspris sammen med tidligere visepresident Al Gore i 2007. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere