RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå får du ha pengene i fred

Sist oppdatert:
Det du har tjent hittil i år har gått rett til stat og kommune. Nå havner derimot hele lønna i egen lomme.

I helgen, nærmere bestemt lørdag 22. juli, var nemlig skattefridagen. Det vil si den dagen en skatteyter her i landet har tjent nok penger til å betale årets skatter og avgifter og kan begynne å tjene penger til seg selv og sin familie.

I flere land beregner forskningsmiljøene den såkalte skattefrihetsdagen - Tax freedom day. I Norge er det Skattebetalerforeningen som beregner dagen.

Vil ha den flyttet
- Vi skulle nok ønsket at den i alle fall flyttet seg til før 1. juli, slik at en gjennomsnittlig lønnsmottager i det minste beholder mer enn halvparten av det han eller hun tjener, sier leder i Skattebetalerforeningen, Bjørn Stordrange, til TV 2 Nettavisen.

- Skattefridagen var på samme dag i år som i fjor. Men det er en vridning her. Avgiftsdelen har blitt større, og skattedelen noe mindre, sier han.

Men den gjennomsnittlige Ola og Kari må altså jobbe over halve året før de har betalt skattene og avgiftene sine.

Statlig oppgave
Fremskrittspartiet vil vite nøyaktig når, og har foreslått i Stortinget at staten foretar en årlig beregning av skattefridagen. Saken skal behandles i høst.

- Vi mener at det å beregne skattefridagen, hvor stor prosentandel av året du må jobbe for å betale skatt, er en god indikator på hvordan skatte- og avgiftstrykket har utviklet seg i Norge, sa Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter til NA24 i mai.

Han er en av fire Frp-representanter som står bak et privat lovforslag om å innføre en såkalt skattefridag.

11. april i USA
I Storbritannia ble Tax freedom day beregnet til 30. mai av The Adam Smith Institute for to år siden, mens en gjennomsnittlig amerikaner i 2004 måtte jobbe til 11. april for å betale sine skatter og avgifter. Svenskene må jobbe til midten av august.

Frp mener utregningen bør bli en statlig oppgave fordi de sitter på bedre tallmateriale.

- Skattebetalerforeningen har begrenset materiale til å beregne dette korrekt. Regjeringen bør være ansvarlig for å beregne dette, det bør være noe Finansdepartementet enkelt bør kunne hente inn,sier Hagesæter.

Men finansminister Kristin Halvorsen nekter å innføre skattefridag, slik Frp har foreslått. Les mer om dette her.

Men Skattebetalerforeningen synes det er en god idé.

- Finansdepartementet og Statistisk Sentralbyrå sitter på langt større ressurser enn oss, så jeg mener det er et godt forslag, sier Bjørn Stordrange.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere