*Nettavisen* Nyheter.

Nå har han kalde føtter

I 2003 var Odd-Roger Enoksen i opposisjon og ville gi alle billigere strøm. Men nå er han statsråd ...

25.08.06 10:47

Forslaget kom under den forrige kraftkrisen, og skulle gjennomføres ved å fjerne el-avgiften for de første 10.000 kilowattimene.

Nå sitter han selv med ansvaret for å sy sammen en pakke som kan skjerme folk for strømkrisen alle venter kommer til vinteren. Men olje- og energiministeren kan ikke love at han vil fremme forslaget i regjeringen.

- Vi ser på en rekke forslag, ikke minst målrettede forslag for de som først og fremst trenger det, sier Odd Roger Enoksen til TV 2 Nettavisen.

NYHETER PÅ MOBIL- enkelt og gratis oppsett

Massiv kritikk
Den daværende Bondevik-regjeringen fikk massiv kritikk i Stortinget under strømkrisen i 2003, og det manglet ikke på utspill i Stortinget for å bøte på konsekvensene for folk flest. Dette var et forsøk fra Senterpartiet, ved daværende stortingsrepresentant Enoksen, på å finne et kompromiss mellom de ulike forslagene som lå på bordet der.

Ville forene
- Vi ønsker å forene flere av forslagene som til nå er blitt lansert for å få et håndfast tiltak som reduserer de høye strømregningene for vanlige forbrukere, sa daværende Senterparti-leder Odd Roger Enoksen til NTB 16. januar 2003.

Kuttet i el-avgiften skulle gjelde husholdningenes forbruk i første halvår 2003.

Les også: Slik sikrer du deg billigst strøm

Mange forslag
Sp og SV foreslo da å innføre toprissystem på strøm, mens Fremskrittspartiet foreslo å kutte el-avgift og moms på strøm i en periode. Arbeiderpartiet forslo på sin side en låne- eller garantiordning for høye strømregninger.

- Vårt forslag kan være et kompromiss som ivaretar mye av det disse partiene ønsker. Det er i hvert fall behov for helt andre ordninger enn å henvise folk til sosialkontoret, slik regjeringen legger opp til, mente Sp-leder Odd Roger Enoksen.

Har ansvaret
I dag er olje- og ernergiministeren av en annen oppfatning.

- Vi hadde flere forslag i 2003, blant annet å begrense utaket av vannmagasinene. I dag ville ikke det hjulpet spesielt godt. Da hadde vi vært enda mer avhengig av import, og hatt svært høye strømpriser, sier Odd Roger Enoksen til TV 2 Nettavisen.

Han mener en reduksjon av strømprisene til alle kan få negative følger.

- Dersom prisen reduseres, kan forbruket gå enda mer opp, hevder han.

Enoksen mener nøkkelen til å løse strømkrisen ligger i å øke kraftproduksjonen.

- Regjeringen «jobber intenst» med dette, sier han.

Samtidig røper han at regjeringen også arbeider med andre tiltak, som tilskudd til varmepumper og pelletsovner. Han varsler også at bostøtteordningen kan bli justert.

Kan regulere
Dersom Enoksens forslag fra 2003 om å fjerne avgiften på de første 10.000 kilowatttimene hadde blitt gjennomført, ville det bety bety en drøy tusenlapp i lette på strømregningen, unntatt i Nord-Troms og Finnmark der man ikke betaler el-avgiften.

Gasspolitisk talsmann for Frp, Ketil Solvik-Olsen, sier at han regner med at energiministeren nå vil gå inn for forslaget som han selv fremmet i 2003.

- Hvis det var et greit forslag i 2003, må det være et greit forslag nå. Vi fremmet et forslag i vår om at regjeringen kan gå inn og regulere avgiftsnivået, sier Solvik-Olsen til TV 2 Nettavisen.

Slik får du billigst strøm

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.