RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

Nå kommer sosialismen

Sist oppdatert:
- Norge vil selvfølgelig merke at SV er med i regjering. Vi får en helt ny kurs med omfordeling og solidaritet, sier nestlederen i SV, Øystein Djupedal.

ST. OLAVSPLASS (TV 2 Nettavisen): SV lover også en miljøoverraskelse i den ferske regjeringserklæringen.

- Det blir en veldig morsom dag, jeg ser fram til debatten i dag, sier han til TV 2 Nettavisen.

En etter en kom de 48 medlemmene i landsstyret i SV til St. Olavsplass i Oslo for å diskutere den nye regjeringsplattformen som de rødgrønne partiene skal legge fram klokka 16.00 i ettermiddag.

SV har måttet gi mye i de siste rundene på Soria Moria. Det blir oljeutvinning i Barentshavet og barnehageløftet brytes. Men Djupedal er ikke i tvil om at landsstyret vil godta regjeringserklæringen.

Fra skattelette til solidaritet
Han er heller ikke i tvil om at Norge vil merke at landet for aller første gang har fått en flertallsregjering med et sosialistisk parti, selv om SV har svelget mange kamaler.

- Vi vil gå fra egoistiske skatteletter til solidaritet, sier Djupedal.

Her kan du lese hva de tre partiene er enige om.

Han vil ikke utdype hva han mener med «omfordeling», men det er klart at SV ønsker at skatten skal svi mer for de som tjener mest.

SV går inn for å øke kapitalbeskatningen, samtidig som skatten på lav arbeidsinntekt reduseres. Målet er at det ikke skal være mer skatt på arbeid enn på kapital. SV vil også foreslå skatt på aksjeutbytte. For å gi skattelette til dem med lavest inntekt vil SV foreslå økt bunnfradrag. I tillegg vil SV foreslå å redusere egenandelene, både statlige og kommunale.

Står inne for miljøpolitikken
Hallgeir Langeland og Heidi Sørensen mener også at SV kan stå inne for miljøpolitikken til den nye regjeringen.

- Hvis vi klarer å pumpe opp 46 prosent av oljen som følge av CO2-rensing, mot dagens 45 prosent, betyr det 360 milliarder kroner ekstra i året med dagens oljepris, sier Langeland.

- Du har jo gått veldig sterkt ut når det gjelder samarbeidsregjeringens utenrikspolitikk, spesielt Norges deltakelse i militære operasjoner i utlandet. Kan du godta den foreslåtte regjeringserklæringen?

- Ja, det er ett av de punktene som vi ikke har fått helt til, men vi kan leve med det, sier Langeland, som før valget kalte de irakiske offiserene som kommer til Nato-hovedkvarteret på Jåttå for quislinger.

Lover miljøoverraskelse
Partiets pressesjef, Roger Pedersen, sier at SV har fått gjennomslag for en viktig miljøsak som ikke er kjent ennå.

- Det vil komme en stor overraskelse, gliser han.

Denne overraskelsen kan være så stor at den får venstresiden av partiet til å godta at SV tapte kampen om forurensningsfrie gasskraftverk fra dag én.

Gasskraftverket på Kårstø settes i gang uten rensesystemer, men staten skal dekke det det koster med CO 2-rensing når teknologien for dette er ferdig utviklet.

Siden SV lover at nordmenn skal merke at landet er blitt sosialistisk, er det nærliggende å gjette at overraskelsen kanskje innebærer at Stortinget skal kjøpe opp flere strandområder for å få hele folket i sjøen .

SV-ledelsen lover også omfordeling, så det kan tenkes at overraskelsen innebærer at det virkelig skal lønne seg å være miljøvennlig. Partiet ønsker blant annet at de som har et høyt forbruk skal betale mer.

Tiltak mot vold
SVs justispolitiske talskvinne Inga Marte Thorkildsen sier at de rødgrønne er blitt enige om en rekke tiltak mot vold mot kvinner og barn.

- Det vil bli flere voldtektsmottak. I dag er det sju-åtte stykker. Voldsoffer-erstatningene vil også bli økt. Vi vil få lovfesting av krisesentre. Tomtefesteloven blir også endret så pass at vi kan leve med den, sier Thorkildsen til TV 2 Nettavisen

Lang debatt
Landsstyret klarer med nød og neppe å bli ferdige med å diskutere regjeringserklæringen før SV-leder Kristin Halvorsen må hive seg i en drosje og kjøre opp alle de forferdelige svingene til Soria Moria i Holmenkollen.

Pressekonferansen starter klokka 16.00.

SV-erne brukte en hel time på å lese gjennom erklæringen. Det skyldes ikke at de er trege til å lese, dokumentet er på omtrent 70 sider (dobbelt så langt som Sem-erklæringen) og svært detaljert.

TV 2 overfører presentasjonen av regjeringsplattformen direkte fra kl 15.55, og TV 2 Nettavisen kommer med bred dekning fra presentasjonen.Du kan også se det på web-tv her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere