RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå skal flere fødes til svensker

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX (NTB scanpix)
Utvalg forslår at alle barn som fødes i Sverige automatisk skal få statsborgerskap.

Sverige kan dermed komme til å legge seg på samme linje som USA, ved at alle barn som fødes i landet blir svenske borgere. Man slipper dermed problemene vi har i Norge, med at barn av asylsøkere må leve i uvisse uten statsborgerskap.

Kravet er at en av foreldrene må ha bodd i landet i minst fem år, og har oppholdstillatelse, ifølge statsborgerskaputredningen som mandag blir overlevert til den svenske regjeringen, melder SVD Nyheter.

Les også: Seks ganger så mange søker asyl i Sverige
Les også: - Kan få en stor asyløkning i Norge

- Raskere om man lærer språket
I tillegg foreslår utvalget at innvandrere som har lært svensk på et visst nivå, for eksempel ved at de har bestått det høyeste kurset i svensk for innvandrere, skal kunne bli svenske ett år tidligere enn i dag.

Foreldre som oppfyller vilkårene, men som likevel ikke ønsker at barnet skal bli svensk, skal imidlertid kunne søke om å slippe det. I dag får i tillegg barna statsborgerskapet til sine utenlandske foreldre.

- Om man forutsetter tilhørighet, er det ønskelig at alle barn som blir født i Sverige, og som kan forventes å vokse opp i landet, også bli statsborgere her, sier lederen av utredningen, Gunnar Strömmer, til Dagens Nyheter.

Språkbonusen betyr at de som lykkes med å lære seg bra svensk, kan få forkortet ventetiden for å få statsborgerskap fra fem til fire år - eller til tre år om man er statsløs eller flyktning.

Et tredje forslag omhandler velkomstseremonier for nye statsborgere.

I dag arrangerer omtrent halvparten av de svenske kommunene en slik seremoni, ofte på nasjonaldagen. Men utrederne vil at alle kommuner skal arrangere dette hvert år.

Venter seks ganger så mange
I februar skrev Nettavisen om den rekordhøye asyltilstrømningen til Sverige. Bare i år regner det svenske Migrationsverket med at 54.000 personer vil søke asyl der. En økning på 10.000 personer fra i fjor.

Samtidig anslår justisdepartementet at det vil komme 9000 asylsøkere til Norge i år.

- Det kommer veldig mange til Sverige, og har egentlig gjort det siden 2012, sa pressesjef Fredrik Bengtsson i Migrationsverket til Nettavisen.

Ikke siden Balkan-krigen på begynnelsen av 1990-tallet har antall asylsøkere vært så høyt i vårt naboland, og oppgangen bare fortsetter.

Sverige har et folketall på 9,5 millioner, mens det i Norge bor 5,05 millioner mennesker.

Hva synes du om forslagene som nå blir lagt fram i Sverige? Er dette også veien å gå i Norge? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere