*Nettavisen* Nyheter.

Nå skal Høyre bruke penger

Høyre er lei av stempelet som et gjerrig parti.

13.05.06 11:50

Fra distriktene er det på landsmøtet i helgen mange krav om at partiet må slippe opp på pengesekken, først og fremst innen områder som samferdsel og helse.

Krav om kroner
Mange forslag på landsmøtet ber om at partiet støtter opp om kroner og øre til gode formål. Og mange av dem vil bli vedtatt.

Høyreleder Erna Solberg har åpenbart tatt signalene, og lovet allerde i sin åpningstale at Høyre i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett nå i vår skal finne en halv milliard til veiformål, mot de 175 millionene som ble foreslått av den rødgrønne regjeringen fredag.

- Du får bare finne pengene Jan Tore (Sanner), sa Solberg til sin fremste finanspolitiker på Stortinget til kraftig applaus fra landsmøtet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Frank R. Stefferud

Vil ha gul stripe...
Anne Grethe Fremgaard Kvitberg, leder i Oppland Høyre, er en av distriktsrepresentantene som mener det må satses på samferdsel.

- At det er gul stripe på stamveinettet burde være en selvfølgelighet. Slik er det ikke i dag, sier hun til TV 2 Nettavisen.

- Da jeg studerte i England for 20 år siden omtalte læreren min veiene i Norge som "tracks" (stier), det er ikke blitt mye bedre, sier hun.

- Har Høyre fremstått som gjerrige?

- Ja på noen områder har nok ikke fått godt nok frem at vi også vil bruke penger til gode formål. I samferdselsspørsmål er det for eksempel klart at vi måtte inngå kompromisser i regjering som gjorde at vår gode politikk på dette området ikke kom fram.

Spør ikke om budsjettbalansen...
I debatten om samferdsel sa Michael Momyr fra Sør-Trøndelag det slik:

- Jeg har vært med på valgkamper i 30 år, men aldri opplevd at noen har spurt meg om budsjettbalansen. Men jeg har fått utallige spørsmål om vei og atter vei, sa Momyr – og støttet tanken om et samferdselsfond. Et fond man kan bruke overskudd av, eller låne ut fra, uten at det går ut over handlingsregelen om bruk av oljepenger.

Fylkeslagene i Østfold, Hedmark, Troms, Møre og Romsdal, Nordland, Rogaland og Buskerud Høyre står alle samlet om et forslag der de ber om at det etableres et Statens infrastrukturfond, hvor man stiller kapital til rådighet for større veiutbygginger.

- Dette vil sikre rimelig finansiering og god framdrift i prosjektene. I tillegg må bevilgningene til vegvedlikehold økes betydelig, skriver de syv fylkeslagene i sitt felles forslag.

Vil tenke nytt
Samferdselspolitisk talsmann for partiet på Stortinget, Øyvind Halleraker fra Hordaland, sier også at investering i infrastruktur er en investering for framtida. Han drev i går aktiv lobby-virksomhet for å få landsmøtet med på en kraftig satsing på samferdsel.

- Høyre skal bli nytenkeren på dette området, med klare visjoner for gode transportløsninger i Norge, sa han. Halleraker viser til at fond for investeringer i samferdsel er vanlige i mange land - blant annet USA. Og at slike investeringer betyr mye for næringslivet – som får redusert sine kostnader.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

- Å legge til rette for kommende generasjoner er ikke bare at staten sitter med ei feit lommebok. Det er også å levere videre et land som er i god stand på alle måter, sier han.

Optimister
Også innen helse ligger det flere forslag om friske midler til helseforetakene. Blant annet fra Nordland, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Dette var en sektor Høyre var svært så påholdende med å love mer penger til da de var i regjering. Og her ligger vel også noe av grunnen til de friske kravene om pengebruk. Det er få utsikter til at Høyre skal komme i den posisjonen igjen de neste årene. Derfor sitter også milliardønskene løsere nå.

Som Erna Solberg sa det i sin tale til landsmøtet, vel vitende om arven etter en påholdene finansminister Per Kristian Foss:

«Kjære venner: Der andre har fått fremstille oss som et pessimistisk kalkulatorparti, skal vi presentere oss som det vi er: Et optimistisk verdiparti!»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag