RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå starter lønnskampen

Sist oppdatert:
LO vil ha mer i lommeboken, mens NHO vil ha moderasjon.

Vårens vakreste eventyr kalles det ofte - lønnsoppgjøret - og med en økonomi på høygir er det kanskje ikke rart om fagbevegelsen vil ha sin del av kaken.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag ettermiddag møttes arbeidstaker- og arbeidgiverorganisasjonene hos statsminister Jens Stoltenberg for å lodde stemningen før vårens lønnsoppgjør. Møtet i det såkalte kontaktutvalg for organisasjonene i arbeidslivet diskuterte de økonomiske utsiktene og inntektsoppgjøret våren 2007.

- Økonomien går bra
- Vi drøftet situasjonen i norsk økonomi, og hovedkonklusjonen er at det går bra, sa Jens Stoltenberg og viste til det rekordgode arbeidsmarkedet som et uttrykk for at det går godt i den norske økonomien.

Ferske tall viser at sysselsettingen fortsetter å vokse i de fleste sektorer. Totalt steg antall sysselsatte med 81.000 fra fjerde kvartal 2005 til fjerde kvartal 2006. Samtidig kunne Statistisk sentralbyrå onsdag morgen fortelle at Norsk industri omsatte for 722 milliarder i 2006. Dette er en økning på 23,9 prosent sammenlignet med 2005.

Derfor mener statsministeren at det er viktig at partene i arbeidslivet, som han er en av, greier å få til et lønnsoppgjør som sikrer arbeidsplasser og tar vare på den gode utviklinge i økonomien. Han vil ha moderasjon og fikk støtte av NHO-sjef Finn Bergersen jr.

Diskuterer ikke opsjoner


NHO-direktøren viste til at de aller helst vil unngå situasjonen fra 2002 og 2003, da gode oppgjør, kombinert med høy rente, bidro til å presse industrien. Siden da har man hatt moderate oppgjør. Det vil Bergersen gjerne ha nå også, men på spørsmål fra pressen om eierne da også må godta å gjøre noe med de omdiskuterte opsjonspakkene svarte NHO-sjefen:

- Opsjoner diskuterer vi ikke i lønnsoppgjøret.

For Stoltenberg var derimot opsjoner en del av dette bildet. Han viste til regjeringens forslag om opsjonsstopp i statlig eide selskaper.

- Vi oppfordrer andre til å være måteholdne. Det er en viktig, sa han til de fremmøtte pressefolkene.

- Ber arbeidsgiverne om moderasjon
- Det er ingen tvil om at det er høyt trykk i sysselsettingen, men vi legger at vi vil ha en økning i kjøpekraften, sa LOs nestleder Roar Flåthen etter møtet.

27. februar er LOs krav klare og da vet vi mer hvordan vårens mellomoppgjør kan bli. Men LOs mektigste mann understreket at det ikke bare er arbeidstakerne som må vise moderasjon. Det vil han også ha med seg eierne og lederne på, med henvisning til lederlønninger og fete utbytter i næringslivet.

- Hvis vi skal ha et fornuftig oppgjør, må andre også være med på det, la han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere