Gå til sidens hovedinnhold

Nå vil han ha overvåkingsgaranti fra Sverige

- Selv om vi har felles infrastruktur, kan ikke Sverige ta seg friheter som er i strid med norsk lov, sier samferdselsministeren.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier han vil ha forsikringer fra svenskene om at norsk internettrafikk som passerer gjennom Sverige, ikke blir overvåket.

I begynnelsen av desember drar Solvik-Olsen til Stockholm for å diskutere saken med sine svenske kolleger.

- Vi vil forsikre oss om at trafikk mellom norske borgere ikke faller inn under svensk overvåking. Selv om vi har felles infrastruktur, kan ikke Sverige ta seg friheter som er i strid med norsk lov, sier Solvik-Olsen til NTB.

Vil garantere
Han vil ha klare forsikringer om at dette ikke skjer.

- Jeg må kunne stå i Stortinget og garantere for dette, sier samferdselsministeren.

I 2008 ble en omstridt overvåkingslov vedtatt i Sverige. Loven gir Försvarets radioanstalt (FRA), som er Sveriges digitale etterretningstjeneste, vide fullmakter til å overvåke internett- og telefontrafikk gjennom kabel.

80 prosent av den norske internettrafikken går gjennom de svenske kablene, og kan dermed bli utsatt for overvåking av FRA.

Frykter sniktitt
Tidligere i år viste tilsynsrapporter at FRA ofte tøyer grensene i lovverket som regulerer innhenting og videreformidling av etterretning.

Blant annet skal deler av etterretningsmaterialet ha blitt gitt videre til britisk og amerikansk etterretning.

Ifølge Solvik-Olsen er det frykten for at svenskene tar en sniktitt på nordmenns internettaktivitet og deler informasjonen videre, som gjør at han neste uke tar turen over Kjølen.

FRA-talsmann Fredrik Wallin kan imidlertid berolige ministeren med at all deres informasjonsinnhenting må være koblet til en konkret oppdrag eller orientering fra svenske myndigheter.

- Vi kan ikke behandle norske personopplysninger uten at de er koblet til et spesifikt oppdrag, sier Wallin til NTB.

Han avviser at FRA tøyer grensene.

- Dette er spekulasjoner. Vi følger loven og de regler som gjelder, sier Wallin, som bekrefter at FRA kan dele informasjon med andre land.

- Men hvilke det er, kan jeg ikke svare på, sier han.

(©NTB)

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken