RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når SV styrer pengene

Sist oppdatert:
Quiz: Hvem har økt offentlige utgifter mest som finansminister: SVs Kristin Halvorsen eller Høyres Per-Kristian Foss?

(NA24-KOMMENTAR): Den rødgrønne regjeringen har i dag lagt frem sitt første helt egne statsbudsjett. Les alt om dette her: Alt om statsbudsjettet

Oljepengene fosser inn. Det meste avleires i oljefondet, men en del drysses også over varslede satsningsområder som barnehage, kommunesektoren og jernbane. Kjernetroppene får skattelette, i form av økt skattefradrag til fagorganiserte og bønder. Man øker skatten noe for de rike, vel å merke definert som folk med 400.000 eller mer i inntekt. Det skjer ingenting dramatisk med skattesystemet for de virkelig rike, slik det var spekulert i.

Fra alle hold jamres det. Høyresiden vil ha lavere skatter, ulike interessegrupper vil ha mer til sitt. Alt er som det pleier å være.

4,5 prosent nå – 4,5 prosent da
Midt i all støyen er det verdt å merke seg hvor små endringene er i finanspolitikken, selv om vi nå har en en rødgrønn regjering med en frisk finansminister fra SV og tidligere hadde en borgerlig regjering med tilknappet finansminister fra Høyre.

Det fremlagte statsbudsjettet viser en samlet vekst i offentlige utgifter på 4,5 prosent for 2007. Til sammenligning var veksten i offentlige utgifter i 2005 - det siste året Per-Kristian Foss styrte pengesekken - ja, nettopp, 4,5 prosent.

Man kan vri og vende på disse tallene. Veksten nå er litt høyere hvis petroleumsutgifter holdes utenom, og man kan sikkert diskutere en del forutsetninger, for eksempel når det gjelder utviklingen i sykelønnsutgifter. Man kan justere for prisvekst. Man kan også se på andre år enn akkurat disse. Men dette bli uansett pirk.

Hovedpoenget er at endringene i den reelle økonomiske politikken er små i forhold til den enorme forskjellen i politisk retorikk mellom dagens regjering og den forrige, ikke minst mellom de to finansministrenes partier.

Holder nesten handlingsregelen
Det er ikke bare på utgiftssiden budsjettet fremstår som moderat. Det gjelder også budsjettbalansen. Siden handlingsregelen for bruk av oljepenger ble innført har aldri noe statsbudsjett vært så nær å holde regelen. I dette budsjettet brukes det 71 milliarder av oljefondet («strukturelt, oljekorrigert underskudd» på fint). Det er bare 0,8 milliarder mer enn handlingsregelens mål på 4 prosent av fondets verdi ved inngangen til året. Regjeringen har ikke hørt på de i egne rekker som ville gi ansvarligheten på båten for å vinne neste valg.

Jada, dette er blitt mye lettere fordi oljefondet har vokst så raskt. Og jada, egentlig burde man i dagens høykonjunktur ligget godt under 4 prosent. Man burde brukt budsjettet til å bremse konjunkturene.

Men likevel: Hvem ville for noen år siden trodd at den første finansministeren som kom i nærheten av å holde seg til handlingsregelen ville være fra SV? Et parti hvor deler av grasrota vil avskaffe eiendomsretten til produksjonsmidlene, gi sentralbanksjefen jobb i barnehage - og skrote hele handlingsregelen.

Mange vil mene at de små justeringene man ser i den økonomiske politikken er en svakhet fordi det viser at politikerne er fanget av systemet, bastet og bundet. Jeg mener dette alt i alt er et sunnhetstrekk ved norsk politikk. Det er etter alt å dømme best at endringer i skatter, avgifter og offentlige utgifter skjer gradvis og i små skritt i stedet for i brå kast. Så må politikerne heller leve med kjeft fra utålmodige grupper på alle hold.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Mindre konkurranse - lavere priser?
Frekkhetens nådegave
Syv års ferd mot rekord
Norge strøk på karikatur-testen
Suksessen Odd Eriksen
Boble i boligmarkedet?
Statlig Airlines Sirkus
Fornuftig innsyn i e-post
Hvor mye er livet verdt?
Enstemmig uklart om gasskraft

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere