RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stian Lysberg Solum (NTB Scanpix)

Neda: - Dette er mitt siste håp

Sist oppdatert:
Oslo tingrett fikk onsdag høre fra Neda og familien på telefon fra Jordan.

OSLO TINGRETT (Nettavisen og NTB): På telefon fra den norske ambassaden i Amman i Jordan forklarte Neda Ibrahim (12) seg onsdag for Oslo tingrett. For støttespillerne som hadde møtt opp for å følge rettssaken ble det en sterk opplevelse.

- Dette var sterkt. De må føle seg så ensomme og forlatt der, sier Heidi Bjerga til Nettavisen etter å ha hørt Nedas forklaring.

I sommer ble Neda , de tre søsknene faren og moren tvangssendt ut av landet og til Jordan. De bor nå hos familie i Irbid nord i Jordan, ikke langt fra grensen til Syria. Familien har anlagt sak mot staten fordi de mener grunnlaget for avslaget ikke er riktig.

- Her er det vanskelig
- I Norge hadde jeg mine venner, vi hadde vårt hus. Jeg var flink på skolen. Her er er det vanskelig. Jeg er ikke flink på skolen. De andre elevene ler av meg på skolen siden jeg ikke er særlig flink, forklarte Neda på norsk fra Jordan.

- De ler av oss når vi svarer feil i klasserommet, sa hun.

Har kontakt med venner i Norge
Hun fortalte at hun en gang i blant har kontakt med vennene fra Norge via telefon.

Neda forklarte at språket er et problem i Jordan, fordi hun og søsknene snakker dårlig arabisk.

Neda fortalte at moren og barna bor hos morens foreldre. Faren bor tidvis hos broren sin, men kommer på besøk.

Hører bombenedslag i Syria
- Fra der vi bor kan vi høre lyden av bombene i Syria, sa Neda.

- Jeg håper på å komme tilbake, og dette er mitt siste håp om å komme tilbake, sa Neda på advokat Arild Humlens spørsmål.

Før Neda forklarte seg hadde moren Rimah og faren Sayid gitt sin forklaring. Moren beskrev en vanskelig situasjon i Jordan, ikke minst på grunn av sønnen som i Norge fikk diagnosen ADHD. Familien har ikke hatt råd til å følge ham opp medisinsk. De har imidlertid kostet på ham en privat skole og forklarte at hvis han måtte gå på offentlig skole, ville han blitt plassert på første og andre klassetrinn. Sønnen går på sjette trinn.

- Barna håper fortsatt det skal være mulig å komme hjem til Sandnes, uttalte mamma Rimah på telefon til Stavanger Aftenblad tirsdag. I retten onsdag var det datteren Neda som målbar dette ønsket.

Ga uriktige opplysninger
Nedas foreldre opplyste da de kom til Norge at de var palestinere fra Irak. De har senere erkjent at de har gitt uriktige opplysninger om hvor de kommer fra til norske myndigheter. En ransaking i sommer brakte på det rene to jordanske pass som lå gjemt i en koffert. Advokat Arild Humlens poeng er at dette faktum ikke skal medføre at den norske stat straffer barna og at hensynet til barna med sin oppvekst i Norge ikke har vært hensyntatt nok da UNE og UDI ga sitt endelige nei til opphold.

Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2006. De har fem ganger søkt om omgjøring av asylavslaget. Utlendingsnemnda (UNE) opprettholdt avslaget, og det siste avslaget kom i vår.

Det er dette avslaget familien ved advokat Humlen har brakt inn til rettslig prøving.

Humlen hadde på vegne av familien begjært midlertidig vern mot utkastelse inntil en rettskraftig dom foreligger.

UNE mente dette ikke ville ha betydning for saken, og utsatte ikke utsendingen.

Yngstemann trenger medisiner
De to eldste barna i familien går i 7. klasse i Irbid, mens de to yngste går på spesialskole. Den minste gutten er avhengig av medisiner, men disse har han ennå ikke fått, ifølge foreldrene.

- Han fikk hjelp i Norge, og da ble han bedre. Nå er det blitt mye dårligere fordi han ikke får behandling mer. Vi har ikke råd til å kjøpe det han trenger. På skolen får han ikke noe hjelp. Han er veldig forandret og har begynt å være utagerende mot søsknene sine, sa moren.

Under utspørringen av faren kom det etter hvert fram at begge har familie i området.

- Alle må brødfø seg selv. For å være ærlig, så er det mange syrere her og det har gjort det vanskelig for oss. Alt er blitt vanskeligere, sa moren.

Både faren og moren ga uttrykk for at det ikke kunne se noen fremtid for sin familie i Jordan.

- Jeg tror det ligger en virkelighet i dette som er større og dypere og mer dramatisk enn det som kan formidles på en telefonlinje fra Amman. Men man får nok følelsen av hvor vanskelig situasjonen er for dem, sa Humlen til NTB.

En dag forsinket
Rettssaken skulle ha startet tirsdag, men ble utsatt etter at tingrettsdommer Kim Heger trakk seg. I stedet gikk tingrettsdommer Arne Lyng inn som rettens administrator.

Den tolv år gamle jentas psykiater Aina Basilier Vaage skal også forklare seg for retten. Det vil være referatforbud under hennes forklaring. To lærere skal også vitne.

For Utlendingsnemnda (UNE) møter regjeringsadvokat Kine Elisabeth Steinsvik. Rådgiver Anne Lise Fjermeros i UNE har fått rettens tillatelse til å følge saken og vil selv vitne.

Twitter-krøll for dommer
Saken skulle ha startet tirsdag, men ble utsatt etter at dommeren meldte seg syk mandag. Kim Heger ble deretter satt til å dømme i saken. Men tirsdag trakk Heger seg etter at regjeringsadvokaten stilte spørsmål ved habiliteten. Bakgrunnen for spørsmålet om inhabilitet var to meldinger Heger skrev på Twitter 13. juni.

Arne Lyng fikk dermed overta som dommer i saken. Lyng er ikke registrert på Twitter og har ikke Facebook-profil. Lyng var den ene av to dommere som dømte Anders Behring Breivik til 21 års forvaring i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere