RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Høyre (Flickr)

Nedleggelsen har satt sinnene i kok

Sist oppdatert:
Men nå kan saken få en ny vending.

Heimevernets tidligere spesialavdeling, HV-016, ble lagt ned i 2010/2011.

Det vakte sterke reaksjoner.

- Utenfor Sundes mandat
Stortingets ombudsmann for Forsvaret, Kjell Arne Bratli, skrev tirsdag et brev til Norges Offisersforbund der han fremhever at det lå utenfor forsvarssjef Harald Sundes myndighetsområde å legge ned HV-016 for snart tre år siden.

- HV-016 skulle aldri vært lagt ned. Det er selvfølgelig kjekt å få støtte av ombudsmannen i at prosessen ikke var som den burde være, men det endrer dessverre lite nå i etterkant, sa tidligere tillitsvalgt i HV-016, Fredrik Søderstrøm, til Bergens Tidende på tirsdag.

- Men hvis politikerne likevel snur, skal vi klare å gjenopprette den kapasiteten vi en gang utgjorde, poengterte han.

- Vil ha en spiss styrke
Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier til Nettavisen at de er rede til å gjenopprette en spiss styrke i heimevernet.

- HV-016 er lagt ned, og det er såpass lenge siden. Men en samlet opposisjon ønsker å gjenopprette noe av det HV016 sto for – altså en spiss styrke i heimevernet som kan være til stede i alle store byer, bistå politiet ved behov og ha klare militære oppgaver, sier Søreide til Nettavisen.

- Hvor realistisk er det å få dette til?

- Det mener jeg er realistisk . Vi har fremmet det som forslag i våre langtidsplaner, og har opposisjonen med oss på det, sier hun.

Troppen hadde i hovedsak fire ulike oppdragsformer:

  • Eskorte/livvakt: Sikre personell med nøkkelposisjoner i en eventuell krisesituasjon.
  • Strid i bebygde områder: krevende og hard stridsform.
  • Patruljetjeneste: Oppklaring og lokalisering av fiendtlige elementer ute i lendet.
  • Objektsikring: Sikre vitale anlegg/områder mot fiendtlige styrker og sabotasje.

- Veldig uryddig prosess
Eriksen Søreide sier Høyre var sterkt imot nedleggelsen:

- Vi var sterkt imot nedleggelsen og mente prosessen var veldig uryddig. Argumentasjonen snudde i løpet av en uke fra å dreie seg om innsparinger på 20 millioner - til at forsvarssjefen sa at dette var en avdeling «uten for kontroll». Det er en svært alvorlig påstand å komme med, sier hun.

Eriksen Søreide understreker at HV-016 ikke hadde noe konkret kontraterroroppdrag:

- Men HV-016 var en viktig kapasitet med sin tilstedeværelse i byene og kunne bistå politiet, også med kontraterrorhjelp, ved forespørsel etter bistandsinstruksen. De var en veldig god ressurs og godt trente. Dette var dessuten en sak regjeringen ikke hadde myndighet til å beslutte uten Stortingets samtykke, sier Eriksen Søreide.

Eriksen Søreide sier det er lite komiteen kan gjøre med saken nå, men at kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget eventuelt kan ta saken videre.

- Send en særskilt melding
Nettavisen har også vært i kontakt med leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp).

- Hvordan vil dere følge opp dette brevet?

- Vi har ikke tatt stilling til denne saken, og har begrenset med tid før sommeren. Men dette er en ny sak som en ny kontrollkomité kan følge opp til høsten, sier Anundsen til Nettavisen.

Samtidig har han en klar oppfordring til Bratli:

- Send dette som en særskilt melding til Stortinget fra ombudsmannsnemnda for forsvaret!

Sunde: - Innenfor mitt myndighetsområde
Forsvarssjef Harald Sunde sier til Nettavisen at han står fast ved tidligere kommentarer i saken, og at ombudsmannens brev ikke endrer de standpunkter og fakta som tidligere er fremlagt.

- Det var - og er - politiet som har ansvaret for å forebygge og bekjempe terror på norsk jord. Verken de tidligere HV-016-troppene eller resten av Heimevernet hadde - eller har - politisk vedtatte oppgaver knyttet til kontraterror. Forsvarets spesialstyrker kan bistå politiet i slike operasjoner, sier Sunde.

Han påpeker at Heimevernets innretning er fastlagt ved stortingsproposisjon 73.

- Som følge av omorganiseringen av Forsvaret, falt HV-016-avdelingenes oppgaver bort og HV-016-avdelingene ble som konsekvens lagt ned, sier han.

Forsvarssjefen opplyser videre at personellet fra de tidligere HV-016 avdelingene ble tilbudt fortsatt tjeneste i Innsatsstyrkene, og at innsatsstyrkenes beredskap er opprettholdt.

Sunde sier han også står fast ved at beslutningen om nedleggelse av HV-016-troppene, var en operativ beslutning som ble tatt innenfor hans myndighetsområde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere