RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nedtur for Hagen

Sist oppdatert:
Carl I. Hagen har tapt oppslutning etter at han ga Kjell Magne Bondevik sparken som statsminister. SV vinner nesten like mange nye velgere som Frp mister.

Frp-formannens utspill styrker venstresiden, som øker forspranget på TV 2s partibarometer.

Grafikk til partibarometeret fra TNS Gallup

Fremskrittspartiet går tilbake hele 2,5 prosentpoeng i det første partibarometeret etter Carl I. Hagens sommerlige utspill om at han ikke ønsker Kjell Magne Bondevik som statsminister etter valget.

Også Arbeiderpartiet går tilbake, mens Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet går markert frem på målingen.

Oversikt over tidligere meningsmålinger.

Dramatisk for Frp
Ingen andre partier opplever så store endringer som Fremskrittspartiet på partibarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 og VG i juli. Men endringene gir slett ingen grunn til at Carl I. Hagen kan feire sitt sommerlige utspill. Velgerne rømmer nemlig fra Fremskrittspartiet som med en tilbakegang på 2,5 prosentpoeng, bare får en oppslutning på 18,5 prosent.

Tilbakegangen kommer midt på sommeren, som normalt er sterke måneder på meningsmålingene for Fremskrittspartiet.

- Dette er mer dramatisk enn tallene kan tyde på, og må tilskrives det kraftige utspillet som Fremskrittspartiet og Carl I. Hagen hadde mot regjeringen og Kjell Magne Bondevik, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

TV 2s valgekspert mener bakgrunnstallene kan tyde på at Hagen ikke har hatt suksess med sitt kraftige oppgjør med Bondevik.

- Det virker ikke som om det har falt i god jord, selv ikke blant velgere som ønsker Frp i regjering sier Todal Jenssen til TV 2 Nyhetene.

Hagens problem
For første gang på flere år viser bakgrunnstallene en målbar overgang fra Fremskrittspartiet til Kristelig Folkeparti.

Denne gangen er det flere tidligere Fremskrittsparti-velgere som sier at de ville stemt Kristelig Folkeparti dersom det var Stortingsvalg i dag. Partiet mister også flere tidligere velgere til Høyre. Det er dessuten få tidligere Frp-velgere som denne gang sitter på gjerdet og er usikre på hva de skal stemme.

Hagens reisepass kan imidlertid ha virket som en liten magnet på røde-velgere, men tilsiget fra venstresiden er langt fra nok til å kompensere for tapene for Hagen.

Rød opptur
Både Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet opplever tilstrømning av velgere i partibarometeret. Sosialistisk Venstreparti går frem to prosentpoeng til 16,5. Senterpartiet går frem 1,5 prosentpoeng til 7 prosent.

Om målingen:
Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved telefonintervju av i alt 963 personer i perioden 27. juni - 3. juli. 73 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Feilmarginen er mellom pluss/minus ett og pluss/minus tre prosentpoeng, størst for de største partiene. Barometeret er basert på spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved Stortingsvalget i 2001.

Selv om Arbeiderpartiet går tilbake 1,5 prosentpoeng til 27,5 prosent kommer partiene på venstresiden styrket ut av målingen.

Hagens kraftige utfall har økt forspranget til partiene på venstresiden. De ville fått 92 mandater ved et valg i dag, mens partiene på høyresiden bare får 77.

Arbeiderpartiet ville fått 50 mandater (+ 7 sammenlignet med valget for fire år siden), Fremskrittspartiet 33 (+ 7), Høyre 32 (- 6), KrF 11 (- 11), Senterpartiet 12 (+2), Sosialistisk Venstreparti 30 (+ 7), Venstre 1 (- 1), mens Kystpartiet ville falt ut av Stortinget.

Motbakke for Ap
For første gang på over et år er det flere tidligere Arbeiderparti-velgere som sier de ville ha stemt Sosialistisk Venstreparti enn motsatt. Dersom SV klarer å holde på de tidligere Ap-velgerne helt frem til valget, vil de trolig kunne notere seg for rekordoppslutning.

Arbeiderpartiet har nå mistet betydelig attraktivitet blant velgerne. Det er nå bare regjeringspartiene som sliter med at tidligere velgere foretrekker Arbeiderpartiet. Ikke en eneste tidligere Arbeiderparti-velger sier denne gang at Høyre ville vært partivalget.

Arbeiderpartiet er imidlertid størst blant førstegangsvelgere på partibarometreret i juli, mens Sosialistisk Venstreparti og Høyre ligger på de neste to plassene når førstegangsvelgerne blir bedt om å oppgi hva de vil stemme.

Lojale Sp-velgere
Senterpartiets velgere fra 2001 er denne gangen svært lojale mot partiet. Men en trend som har vært synlig i bakgrunnstallene den siste tiden kommer tydelig frem denne gangen. Hele sju prosent av velgerne som stemte Senterpartiet sist sier de i dag vil stemme Fremskrittspartiet.

Samlet er det en nettoovergang på 29.000 velgere som stemte på et av partiene på venstresiden, som nå svarer at de vil stemme Fremskrittspartiet. Uten disse velgerne ville tallene sett langt svartere ut for Frp-formannen.

Regjeringen
Kristelig Folkeparti får en svak fremgang på 0,5 prosentpoeng til 6 prosent på partibarometeret for juli. Dette er fortsatt svært langt bak KrF-ledelsens målsetning om tosiffret oppslutning ved valget i høst. Med et slikt valgresultat er det kun fire Krf-mandater som vil være sikre. Partiet mister hver sjette velger fra 2001 til partiene på venstresiden.

Høyre sliter fortsatt med at mange tidligere velgere foretrekker Arbeiderpartiet, men mister denne gangen færre tidligere velgere til Fremskrittspartiet. Partiet har også bedre drag på førstegangsvelgere enn på lenge.

Venstre er solid plassert under sperregrensen. En tilbakegang på 0,5 prosentpoeng til 2,5 sender partiet ut av Stortinget. Partiet henter nesten ikke en eneste ny velger, men mister velgere fra 2001 til alle de andre partiene.

Svært jevnt
Svært mange velgere som stemte på et av de tre regjeringspartiene for fire år siden sier at de i dag at de vil stemme på et av de tre partiene på venstresiden. Nettotapet fra regjeringspartiene til venstresiden er på 100.000 velgere.

Dersom regjeringspartiene henter tilbake disse velgerne før valget kan høyresiden komme til å beholde flertallet på Stortinget.

- Å flytte på 100.000 velgere er faktisk en helt realistisk endring i en valgkamp, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Han tror valget i september kan bli langt jevnere enn hva meningsmålingene kan tyde på for øyeblikkket.

Oversikt over tidligere meningsmålinger.

TNS Gallups kommentar til partibarometeret juli 2005

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere