*Nettavisen* Nyheter.

Nei til donor-babyer

Et fem dager gammelt foster (venstre) brukes til å laget millioner av stamceller (høyre). Foto: (EPA)

Regjeringen bør ikke la foreldre få skreddersydde babyer som skal redde syke søsken, mener helseeksperter.

17.08.06 11:03

Statens helsetilsyn mener regjeringen ikke bør tillate forskning med sikte på at foreldre skal få sette til verden barn som skal gi stamceller til syke søsken, skriver Avisenes Nyhetsbyrå.

I dag kan visse sykdommer kurereres dersom barnet får stamceller fra søsken eller slektninger. Men donorene må ha riktig vevstype. Et forslag er nå ute på høring. Statens helsetilsyn mener at en etisk grense brytes hvis dette tillates.

– I denne sammenheng kan vi ikke se at det er noe poeng at Norge skal ligge i front. Når vi er usikre på konsekvensene er det viktig å være føre var, sier fungerende direktør Geir Sverre Braut i Statens helsetilsyn til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Regjeringen møter motbør fra flere hold. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) mener det er etisk problematisk å sette barn til verden for at de skal være donorer. Universitetet i Bergen mener metoden er omstridt og vanskelig.

For et par år siden skapte Mehmet-saken mye debatt og følelser i Norge. Saken dreide seg om en liten gutt med en blodsykdom. Spørsmålet var om man skulle hjelpe foreldrene med å få en søster eller bror til gutten med stamceller som kunne kurere ham. Rikshospitalet ble gransket i forbindelse med saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.