Nei til makstid i barnehagene

Kristelig Folkeparti får ingen støtte i Stortinget til forslaget om å lovregulere maksimal oppholdstid i barnehagene.

28.04.06 08:49

Forslaget om lovendringen kom i kjølvannet av at kunnskapsminister Øystein Djupedal tok til orde for at at det må bli flere døgnåpne barnehager. Blant annet for å hjelpe mange foreldre ut av tidsklemma.

Liten støtte
Torsdag ble saken behandlet i Familie- og kulturkomiteen i Stortinget , men det var liten støtte å hente for KrF.

- Barnehager er et kommunalt ansvar. Vi ser derfor ikke noe behov for en statlig lovregulering på dette området, sier saksordfører Espen Johnsen fra Arbeiderpartiet til TV 2 Nettavisen.

- Vi er fornøyde med at departementet har dempet sine tidligere uttalelser om døgnåpne barnehager i et brev til komiteen, men jeg synes det er grunn til å vedta en slik lov uansett, sier May Helen Molvær Grimstad.

- Ikke oppbevaring
I tillegg til frykten for at barnehager skal bli døgnkontinuerlige oppbevaringsplasser for barn, frykter KrF-erne for det pedagogiske tilbudet.

- Barnehagen skal være en pedagogisk virksomhet. Den skiller seg dermed klart fra ulike barnepassordninger der formålet primært er barnetilsyn, sier May Helen Molvær Grimstad til TV 2 Nettavisen.

Hun har med seg Hans Olav Syversen og Bjørg Tørresdal i det private lovforslaget. De mener en generell adgang til døgnåpne barnehager vil svekke barnehagen som pedagogisk tilbud.

Klikk på bildet for å forstørre.

Av hensyn til barna mener forslagsstillerne at det er arbeidslivet som i hovedsak skal tilpasse seg familielivet, ikke motsatt.

Ikke sammenheng
- Vi mener det ikke er noen sammenheng mellom eventuelle behov for nattåpne barnehager, og barnehagens rolle som pedagogisk tilbud på dagtid, sier Johnsen. Flertallet viser også til at det finnes et regleverk for nattåpne barnehager som har fungert bra i ti år. I dag er det slik at barnehageeiere som ønsker å hold barnehagen åpen utover dagtid må ha særlig godkjenning fra kommunen.

Dermed ender saken med at Krf blir stående helt alene om å ønske en lovendring når saken kommer opp i Stortinget til uken. Men KrF har støtte fra annet hold. Barneombud Reidar Hjermann har tidligere gitt uttrykk for frykt for at nattåpne barnehager skal bli en slags «kennel for barn».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.