RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nei til sosialist-filter

Det er en dårlig ide å innføre «sosialist-filter» for oljefondet.

(NA24-KOMMENTAR): I et spørsmål til finansminister Kristin Halvorsen viser Fremskrittspartiets Gjermund Hagesætre til den omfattende nasjonaliseringen Venezuelas president Hugo Chavez gjennomfører.

Han mener Statoil har tapt betydelige penger på dette, og mener det er viktig å hindre at oljefondet, eller Statens pensjonsfond – utland, taper penger i fremtiden.

- Vil finansminisiteren sørge for at staten fremover styrer unna investeringer i sosialistiske regimer der man kan risikere nasjonalisering og konfiskering? var Hagesæters konkrete spørsmål.

I Kristin Halvorsens svar blir det påpekt at investeringene i Venezuela uansett er små og primært indirekte. Når det gjelder aksjer, vises det til de etablerte mekanismene for etisk siling. I tillegg foreslår regjeringen at statsobligasjoner i enkelte land kan avskjæres, hvis det er bredt politisk flertall for dette, for eksempel basert på FN-sanksjoner.

Svaret er passelig vagt og byrårkatisk, og det er trolig fornuftig.

Vanskelig å avgrense
Det er en dårlig idé å gjøre oljefondet til en ideologisk kamparena. Den etiske silingen man har gjennomført til nå er begrenset, og omfatter et 20-talls selskaper, men det er klart at det blir vanskelig å avgrense.

Presset er hardt for å kutte ut flere selskaper, for eksempel produsenter av tobakk og alkohol, casinoselskaper, flere våpenprodusenter, gruveselskaper og så videre. Det er nesten ingen grenser for hva man kan mislike og mene noe om.

Det er neppe lurt hvis man i tillegg skal sortere ut land basert på vage begreper som «sosialistisk». Er Kina sosialistisk? Vietnam? Sverige?

Hagesæter har utvilsomt rett i at Venezuela ikke satser særlig hardt på å beskytte rettighetene til utenlandske investorer. Men dette er ikke det eneste landet hvor eiendomsretten står svakt. Russland er et nærliggende eksempel.

Skiftende regjeringer
Dette blir fort en tilfeldig skjønnhetskonkurranse styrt av dem som til enhver tid befinner seg i regjeringen.

Hagesæter liker ikke Hugo Chaves og Venezuela. Partiet til finansministeren, som faktisk styrer oljefondet, misliker på sin side George W. Bush og USA. SV har programfestet at USA er «den største trusselen mot verdensfreden.». Så der ville man vel heller kutte ut amerikanske aksjer.

Det vil være svært uheldig for forvaltningen av oljeformuen hvis skiftende politiske flertall skal medføre stadig nye vurderinger av hvilke land som er verdige investeringsmål.

Oppbyggingen og forvaltningen av oljefondet har til nå vært systematisk, langsiktig og profesjonelt utført, kort sagt en stor suksess.

La oss håpe politikerne finner en annen arena for å bruse med de ideologiske fjærene.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Forbuds-Giske mot strømmen
Hvor skal rekordbørsen?
Sverige vil fjerne landbruksstøtten
Bør Gjedrem bremses?
Pengeflom til u-land
En «avskyelig» forretningsmodell
Ti tapte år for SAS
Snille FN, slemme Verdensbanken
Derfor dropper Telenor USA
Bør juble for utlendinger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere