Gå til sidens hovedinnhold

Nordisk nødhjelp

De norske, svenske og danske sentralbankene gir milliarder i kreditter til Island.

Fredag morgen sendte den norske, svenske og danske sentralbanken ut en melding om at de har stilt en kreditt på 500 millioner euro hver til den islandske sentralbanken.

NA24 – din næringslivsavis

Dermed vil den islandske sentralbanken få tilgang til 1,5 milliarder euro dersom de skulle ha behov for dette.

I pressemeldingen fra Norges Bank skriver de følgende: ”Norges Bank og Sedlabanki Islands har inngått en kredittavtale motsvarende opp til EUR 500 millioner. Avtalen gir Sedlabanki Islands rett til å erverve euro mot islandske kroner. Kredittavtalen er en swap-fasilitet som Sedlabanki Islands kan trekke på når og hvis behov oppstår”

Den svenske og danske sentralbanken har gitt likelydene pressemeldinger.

Stabilisere
- Kredittavtalen har som mål å støtte de islandske myndighetene i deres bestrebelser på å stabilisere den økonomiske utviklingen på Island, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en kommentar i pressemeldingen.

- I tider med usikkerhet og turbulens ligger det på sentralbankenes ansvar å samarbeide for å oppnå sine overordnede mål. Swap-avtalen hjelper Sedlabanki Islands i deres oppgave å verne den makroøkonomiske og den finansielle stabiliteten, sier Stefan Ingves som er sentralbanksjef i svenske Riksbanken i en pressemelding.

Islandske kroner har svekket seg betydelig mot blant annet norske kroner så langt i år, og det har til tider vært massiv spekulasjon mot øyens valuta.

Den islandske sentralbanken har ennå ikke benyttet seg av kredittswapen.

Ammunisjon mot spekulantene
Tidligere valutabanksjef Svein Haga, som i dag er trader i blant annet valutamarkedet, sier til NA24 at den islandske sentralbanken nå får reserver dersom den islandske kronen kommer under press.

- Det er helt klart nå at det er nordisk vilje til å hjelpe Island, sier Haga som peker på at dette vil fylle opp ammunisjon mot at spekulanter trekker den islandske kronen nedover. Dessuten vil det også gjøre at den islandske sentralbanken med dette grepet vil kunne skaffe euro til sine egne banker, dersom det skulle bli behov for det.

- Dette er med på å stabilisere bankenes situasjon og valutaen, sier Haga til NA24.

Etter at handelen ble gjort har den islandske kronen styrket seg betydelig mot euro, noe som tyder på at nyheten ble tatt vel imot i markedene.

Den islandske sentralbanken har også satt opp renten til 15,5 prosent, for å understøtte sin valuta og få inflasjonen under kontroll. Dette skjedde 10. april.

Bekymring om bankene
Den islandske banksektoren har blåst seg voldsomt opp på massive oppkjøp. I Norge har Glitnir, Kaupthing og Islandsbanki gjort seg bemerket med aggressive satsninger og oppkjøp. Men den globale kredittkrisen har skapt uro. Spørsmålet er om de islandske bankenes finansieringsevne.

Spekulasjoner om hva som vil skje dersom en eller flere av de islandske bankene skulle gå overende har gjort at den islandske økonomien har vært under ett massivt press.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar