*Nettavisen* Nyheter.

Nordsjødykkerne krever milliarderstatning

Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)

Mandag starter søksmålsaken der Nordsjødykkerne krever milliarderstatning fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

28.01.08 09:20

De 24 saksøkerne er tilknyttet Nordsjødykker Alliansen, der om lag 270 dykkere er medlem. Om saken som starter i dag fører fram, kan flere hundre nordsjødykkere ha krav på erstatning. Det kan koste staten milliardbeløp.

Dykkerne mener staten har holdt tilbake opplysninger om helsefarene ved dykking på store dyp siden 60-tallet og fram til i dag – og som en følge av dette handlet i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen, skriver Dagsavisen.

Les også Nettavisens mening: -Skammelig

Jens skal vitne
Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er stevnet som vitner. Brundtland skal forklare seg om hvorfor pionerdykkerne ble holdt utenfor arbeidsmiljøloven på slutten av 70-tallet. Stoltenberg må svare på hva som ble gjort for å stoppe selvmorsbølgen blant skadde dykkere.

I 2003 vedtok Stortinget at staten har et politisk og moralsk ansvar for nordsjødykkerne, men ikke et juridisk ansvar. Dykkerne har fått 2,5 millioner i kompensasjon, men ønsker erstatning for tapt arbeidsfortjeneste gjennom et helt liv. Flere av pionerdykkerne ble uføretrygdet i ung alder.

Forhandlingene pågår fram til 9. mai.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag