*Nettavisen* Nyheter.

Norge gir milliarder til Brasil: - Det er ikke lett å nå ut i norsk presse med dette

FORNØYD MED BRASIL-ARBEIDET: Tine Sundtoft er glad for at Norge bidrar med mange milliarder kroner til regnskogarbeidet i Brasil. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Klimaminister Tine Sundtoft forklarer hvorfor Brasil er det landet som mottar mest bistandspenger fra Norge.

NEW YORK (Nettavisen): Klima- og miljøminister Tine Sundtoft kritiseres for å være usynlig i norsk presse. Det henger nok i stor grad sammen med hvilken ministerpost hun har.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Sundtoft var nylig på besøk i Brasil, som er det landet Norge gir mest penger til. I 2013 og 2014 til sammen mottok Sør-Amerikas største land hele 4,7 milliarder kroner i bistand fra Norge.

Likevel har du neppe lest mye om klimaministerens besøk i Brasil og Norges enorme bidrag til amazonasfondet.

- Det er ikke lett å nå ut i norsk presse med dette, men internasjonalt får vi masse gode tilbakemeldinger på det Norge gjør for regnskogssatsingen, forteller Tine Sundtoft til Nettavisen.

- Jeg har selv sett hva vi bidrar til i Indonesia, Colombia, Etiopia og Brasil, men det er ikke masse spaltemetere i norsk presse om hva vi får til. Litt av utfordringen er å vise hva Norge bidrar til, erkjenner hun.

- Klima er ikke like tabloid som å redde flyktninger, for eksempel. Hva tenker du om at Norge bruker mer penger på bistand til Brasil enn andre land?

- Brasil er verdens største tropiske skogland. Rundt 30 prosent av verdens gjenværende regnskoger befinner seg i Brasil. Brasils innsats i å redusere avskogingen i Amazonas er uunnværlig i kampen mot klimaendringer. Det de får til i et land som er så enormt stort, betyr så mye for det globale klimaet, argumenterer Sundtoft.

Norge inngikk en bistandsavtale med Brasil i 2008, og lovet inntil én milliard amerikanske dollar i støtte dersom Brasil reduserte avskogingen i Amazonas.

I løpet av 2013 og 2014 har Norge gitt 4,6 milliarder kroner til Brasil. Til sammenligning - i den grad det er mulig - har Norge hittil i 2015 gitt 1,25 milliarder kroner i bistand til situasjonen i Syria.

Klikk på bildet for å forstørre.

MOTTAR NORSK STØTTE: Her besøker Tine Sundtoft lokalsamfunnet Santa Helena do Inglês ved Rio Negro-elven i Amazonas. Foto: (Klima- og miljødepartementet)

Under sitt besøk i Brasil nylig, kunne derfor Sundtoft fortelle søramerikanerne at Norge vil fullføre sitt økonomiske løfte.

-Nå har Brasil redusert avskogingen med over 75 prosent de siste ti årene. Med de resultatene de har levert, kunne vi si at nå fullfører vi siste delbetaling.

Sundtoft besøkte regnskogene i Brasil og fikk også bekreftet en annen gledelig effekt av det arbeidet som er lagt ned for å redusere avskogingen.

- Samtidig som de har redusert avskogingen, har de hatt økonomisk vekst og redusert fattigdommen i Brasil. Derfor har de fått fornyet tro på denne måten å jobbe på. Det er kanskje det aller mest gledelige vi fikk med oss, sier Sundtoft til Nettavisen.

- Så det ene trenger ikke å gå på bekostning av det andre?

- Riktig. Det ene trenger ikke å gå på bekostning av det andre. Det så vi også i den rapporten som kom i fjor høst, «New Climate Economy», at du ikke må velge mellom økonomisk vekst og det å ta vare på klimaet. Det er fullt mulig å kombinere dette. Det har Brasil vist med sin måte å jobbe på.

Fakta

Norsk bistand 2013 og 2014

Hun forteller entusiastisk om møter med noen av samfunnene i regnskogen.

- De fortalte at det har skjedd mer de siste seks årene enn det gjorde de foregående 70, takket være støtten fra amazonasfondet. Vi besøkte samfunn som var bygd opp i denne rekkefølgen: Fotballbaner, kirker, forsamlingshus, strøm til husene. De satser på utdanning. Og de har fått primærhelsetjeneste. Alt takket være amazonasfondet.

- Mens de før måtte snike seg ut om nettene og hogge trær ulovlig, sover de nå godt om nettene og hogger lovlig på dagtid. Samfunnene er mer bærekraftige. Det er inspirerende å se hva de norske bidragene har ført til, sier Sundtoft.

- Norge gir mer penger til Brasil enn noe annet land. Hvordan tror du kommentarfeltet i artikkelen vil reagere på dette?

- Det er alltid det som er komplisert, når media og andre elsker å sette ting opp mot hverandre. Men det en får til her, som Ban ki-Moon har referert til, det Norge har gjort sammen med Brasil, er kanskje det fremste klimatiltaket verden har sett, sier Sundtoft til Nettavisen.

- Vi ser at de som bor i regnskogen har fått det bedre. Dette er både god klima- og bistandspolitikk. Men det å sette ting opp mot hverandre, er synd. Det ene må ikke utelukke det andre. Hvis vi ikke klarer å ta vare på jordkloden vår, hjelper ikke det andre heller.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag