RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge kan få omskjæringslov før sommeren

Helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Et forbud er ikke aktuelt.

Helseminister Bent Høie (H) vil legge fram lovforslag om rituell omskjæring av gutter før påske.

«Forslag om lovregulering av rituell omskjæring av gutter» ble sendt på høring av de rødgrønne i april 2011. Høringsfristen ble satt til oktober samme høst uten at de rødgrønne klarte å fremme et lovforslag for Stortinget før de gikk av i fjor.

– Det var delte meninger på tvers av partigrensene innad i regjeringen og innad i Arbeiderpartiet, sier helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Ap til Vårt Land.

Nå kan en lov om rituell omskjæring bli behandlet før sommeren, hvis helseministerens lovforslag blir lagt fram som planlagt.

– Hensikten er å regulere dette og sørge for at rituell omskjæring blir en del helsetjenesten. Vi skal ikke forby det, men regulere, slik at vi på en bedre måte enn i dag ivaretar guttenes sikkerhet og helse, sier helseminister Høie til Vårt Land.

Han vil ikke gå inn på detaljene i det kommende lovforslaget.

Omskjæringsspørsmålet ble aktualisert etter at store deler av den offentlige helsetjenesten varslet at de ikke lenger tilbyr inngrepet. Da økte frykten for at stadig flere personer uten den nødvendige kompetansen ville foreta omskjæringen. Debatten blusset opp etter at en to uker gammel gutt fra Oslo døde etter at han ble omskåret på et legekontor på Oslos østkant i mai i 2012.

Under høringsrunden har både Legeforeningen, Sykepleierforbundet, Barneombudet, Human-Etisk Forbund, Ressurssenteret for menn og Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo, ønsket en slutt på praksisen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere