*Nettavisen* Nyheter.

Norge må aldri akseptere slum uten politikontroll

Fra venstre til høyre: Najim Laachraoui (24) er sammen med brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui mistenkt for å stå bak terrorangrepet på flyplassen i Brussel trisdag formiddag. Førstnevnte er torlig på rømmen, mens de to brødrene antas å ha sprengt seg selv i luften med bombebelter. Foto: Belgisk politi (montasje)

Terroristene i Paris og Brussel kommer fra bydeler preget av håpløshet og dårlig integrering.

23.03.16 09:09

NETTAVISEN MENER: Åpne demokratiske samfunn kan ikke gardere seg mot enhver risiko. Men terrorangrepene i Frankrike og Belgia er også en konsekvens av integreringspolitikk som ikke virker.

Minst 34 mennesker er døde og flere hundre er skadet etter terrorbombene i Brussel i går. IS har tatt på seg ansvaret, og begrunner angrepet som en hevn mot Belgias støtte til koalisjonsstyrkene i Syria og Irak.

Det store spørsmålet er likevel hvorfor mennesker som har søkt tilflukt i Europa, og som har bodd mange år i Frankrike og Belgia, gjennomfører terrorangrep som dette og angrepet som kostet 130 menneskeliv i Paris 13. november i fjor.

Fellesnevneren er innvandrerbydeler som politiet nærmest har gitt opp, og som har utviklet seg til muslimsk ghettoer og arnesteded for voldelig islamisme.

Belgisk politi navngir nå brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui som selvmordsbomberne fra flyplassen. Begge er angivelig fra Brussel.

Les saken: - Brødre bak terror på Brussel lufthavn

Belgisk politi kjenner El Bakroui-brødrene fra kriminalitet, ikke fra voldelig islamisme. Angrepet kom bare få dager etter at politiet pågrep Salem Abdeslam - angivelig arkitekten bak Paris-angrepet - i den slumlignende bydelen Molenbeek i Brussel.

- Både i Paris og i Brussel har vi sett radikalisering av enkeltpersoner som har ledet til disse feige angrepene på sivile. Dessverre er de fattige nabolagene de bor i arnesteder for terrorisme, fordi mange av disse menneskene føler at de ikke har andre valg eller håp, sier en anti-terrorekspert til New York Post.

Ifølge avisen bor rundt 500.000 muslimer i Belgia, eller rundt 6 prosent av befolkningen. Frankrike har rundt fem millioner muslimer, den største islamske befolkningen i Europa. Mange av dem bor i bydeler utenfor Paris der det er 25-30 prosent arbeidsledighet, og der befolkningen ikke snakker fransk.

Hva kan Norge lære av det som har gått galt i Frankrike, Belgia og - til en viss grad - Sverige?

Det viktigste er ikke å akseptere at bydeler blir «no go»-soner som politiet gir opp. Selv om også Oslo er en etnisk delt by, så kan vi fortsatt forhindre at bydeler utvikler seg til ghettoer utenfor politiets kontroll.

Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump tror løsningen er å nekte to milliarder muslimer innreise til USA. Men vi må ikke glemme at hovedgruppen som forlater Syria, Irak og Afghanistan flykter fra islamismen. Massedrapene i Paris og Brussel er også et angrep på dem.

På den annen side er 30-40.000 asylsøkere årlig et enormt høyt tall i et lite land som Norge. Den brutale sannheten er at vi ikke er i nærheten av å ha et apparat som sikrer en forsvarlig integrering av så mange personer.

Skal vi unngå utviklingen i Frankrike, Belgia og Sverige, må vi sørge for å integrere de som får asyl - og returnere de som ikke skal ha asyl.

Håpløshet er en viktig drivkraft for islamisme, på samme måte som gode norsk-kunnskaper, utdannelse og arbeid gir inntekter og fremtidshåp.

Til nå har over 100 mennesker dratt fra Norge for å delta i krigen i Syria, og det viser at voldelig islamisme har grobunn også her i landet. Vi er ikke immune mot det som skjer ellers i Europa.

Mennesker uten muligheter og fremtidshåp er lette ofre for religiøse ekstremister. Et mulig tiltak er å kreve norsk språk i moskeene, særlig ettersom trossamfunn i Norge får generøs millionstøtte fra den norske staten.

Nettavisen mener at Norge må lære av andres feilgrep, og hindre at bydeler i Oslo utvikler seg til ghettoer. Vi må aldri akseptere «no go»-soner her i landet.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Kan terroren i Paris og Brussel skje her i landet, og hva kan vi gjøre for å forhindre det?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag