Gå til sidens hovedinnhold

- Norge må gi mer

- Jeg vet at Norge vil dytte på for å få til en ny WTO-avtale, sier WTO-sjef Pascal Lamy.

STATHOLDERGAARDEN (Nettavisen): Torsdag spiste WTO-sjefen lunsj med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Pascal Lamy mener Norge er innstilt på å få til løsning på de kommende WTO-forhandlingene. Den forrige forhandlingsrunden strandet i Genéve i fjor uten resultat.

Dytter på

- Jeg vet at Norge vil dytte på for å få til en avtale. Jeg vet også at Norge må gi innrømmelser både i forhold til tollavgifter og subsidier enn de gjorde opprinnelig. Men hvor mye, er opp til de norske forhandlerne, ikke meg, sier Lamy til Nettavisen.

I løvens hule
Til lunsj fikk WTO-sjefen servert kamskjell, ristet torsk og multepudding med friske bær. Men Lamy ville ikke si om han hadde fått noen løfter til treretteren.

-Disse forhandlingene skjer ikke i offentligheten, sier han til Netttavisen.

Etter lunsjen dro han rett til Løvens hule for å hilse på Bondelaget. Tidligere på dagen talte han under NHOs årskonferanse i Oslo.

Løsning
Landbruks- og matminister Lars Riis-Johansen var fornøyd etter møtet.

- Vi er til stede for å forhandle. Landbrukssektoren er vanskelig. Det betyr ikke at den er uoverkommerlig. Dette er et problem for alle landene, sier han til Nettavisen.

Legger ikke ned landbruket
WTO-forhandlingen i Genéve i fjor endte med mageplask. Utenriksminister Jonas Gahr Støre hevdet etter møtet med Lamy at Norge ikke kan lastes for sammenbruddet.

- Vi kom til Genéve og var klare for et gjennombrudd. Det var ikke vår feil at det ikke skjedde, sier han.

Han understreker at Norge er klare for nye forhandlinger.

- Men vi har bedt om forståelse for at vi har våre interesser å ta vare på. Vi er ikke klare for å forhandle bort det norske landbruket, sier han.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar