*Nettavisen* Nyheter.

Norge med i nyopprettet NATO-styrke

NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen leder alliansens toppmøte i Wales om en knapp uke. Foto: Yves Herman (Reuters / NTB scanpix)

Norge skal sammen med seks NATO-allierte opprette en ny reaksjonsstyrke med minst 10.000 soldater. Men det er ikke klart hva Norge skal bidra med.

– Arbeidet med omfanget og hvilken reaksjonstid denne NATO-styrken skal ha, er ikke klarlagt, skriver statssekretær Øystein Bø (H) i en epost til NTB.

Krisen i Ukraina har det siste året brakt NATO og Russland på kollisjonskurs. Det har skapt et hardt press mot NATO fra alliansens medlemsland i Øst-Europa, som krever at det settes i verk tiltak for å avskrekke det de opplever som et truende Russland.

Likevel understreker Bø følgende:

– Etableringen av «Joint Expeditionary Force» har vært diskutert lenge og er verken et resultat av situasjonen i Ukraina eller Russlands folkerettsstridige okkupasjon av Krim-halvøya.

Britisk ledet

Det var Financial Times som brakte nyheten om den nye NATO-styrken lørdag. Den skal ledes av Storbritannia og fungere som en fellesoperativ militæravdeling som utplasseres på kort varsel, ifølge avisen.

Britenes statsminister David Cameron skal etter planen presentere planene om den nye styrken, som skal omfatte både luft-, bakke- og marinestyrker, under NATO-toppmøtet i Wales 4. og 5. september.

De øvrige landene som deltar, er ifølge Financial Times Danmark, Latvia, Estland, Litauen og Nederland. I tillegg skal Canada ha vært interessert i å delta.

Diskutert i sommer

Statssekretær Bø understreker at NATO lenge har jobbet med tiltak for å sikre samholdet og lojaliteten i alliansen. Den nye styrken er et tiltak som skal gjøre NATO mer relevant og bedre tilpasset en ny sikkerhetspolitisk situasjon, forklarer han.

– Spørsmålet om «Joint Expeditionary Force» har også en tid vært til vurdering i Forsvarsdepartementet. Regjeringen besluttet denne retningen i vår og konsulterte Stortinget forut for ministermøtet i juni, skriver Bø.

Han understreker også at Norge er tilfreds med at allierte stormakter står fram og tar ansvar for å utvikle NATO.

Kraftig grep

Siden Russland annekterte Krim-halvøya i mars har NATO-medlemmer gjennomført en rekke midlertidige tiltak for å styrke sikkerheten for østeuropeiske allierte som er bekymret for den russiske maktdemonstrasjonen.

Initiativet med den nye styrken sees på som ett av de kraftigste grepene som hittil er tatt i Ukraina-krisen, selv om koordineringen av gruppen blir en utfordring, skriver Financial Times.

Det er også delte meninger innad i alliansen om hvor hardt og hvordan NATO skal reagere overfor Russland. Russiske myndigheter har flere ganger tidligere latt seg provosere av vestlig, militær aktivitet nær landets grenser.

Før helgen sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG at Norge sender 190 soldater og stormpanservogner fra Telemark bataljon til Latvia nær grensa til Russland, men at det er et ledd i en øvelse. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.