RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge sa nei til Nato

Sist oppdatert:
Norge sa nei da Nato beordret norske styrker fra Nord-Afghanistan til det Taliban-infiserte området sør i landet.

Rundt 300 norske soldater er stasjonert i det forholdsvis rolige Nord-Afghanistan, men i høst stod de i fare for å bli sendt til det urolige Sør-Afghanistan. Bakgrunnen var at Nato ønsket flere styrker til å kjempe mot taliban-opprørerne som herjer sør i landet, skriver Aftenposten.

Dermed utformet Nato et utkast til en ordre som krevde at de norske soldatene skulle sendes til Sør-Afghanistan. Utkastet ble sendt til Forsvarets fellesoperative hovedkvarter på Jåttå ved Stavanger 1. september.

Sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter, viseadmiral Jan Reksten, tok beslutningen om at de norske styrkene skulle bli i Nord-Afghanistan.

- Dette var et oppdrag som ikke var i samsvar med det de norske soldatene var blitt sendt til Afghanistan for å løse, sier brigader Gunnar Gustavsen, som er stabssjef ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter, til Aftenposten.

Forsvarsdepartementets talsmann Kjetil Eide sa tirsdag at det derimot ikke dreide seg om en ordre, men en forespørsel fra Nato.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere