RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge stilles til veggs om menneskerettigheter

Norske myndigheter advares mot å ta for lett på kritikk når Norge skal stå skolerett for FNs menneskerettighetsråd.
Norske myndigheter advares mot å ta for lett på kritikk når Norge skal stå skolerett for FNs menneskerettighetsråd. Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Sist oppdatert:

Norske myndigheter advares mot å ta for lett på kritikk når Norge skal stå skolerett for FNs menneskerettighetsråd.

Utenriksminister Børge Brende (H) leder den norske delegasjonen når Norge for andre gang skal i en FN-høring om praktiseringen av menneskerettigheter. Forberedelsene til høringen skjer i Genève torsdag, der et titall norske organisasjoner vil gi sine innspill.

Selv om Norge ligger milevis foran land som Nord-Korea, som vil gjennomgå samme form for menneskerettighetshøring, advares den norske delegasjonen mot å ta for lett på kritikken som er ventet å komme i høringen som heter Universal Periodic Review (UPR).

– Norge har lite å frykte forut for en slik utspørring, men det er en felle å tro at vi ikke kan bli bedre. UPR er en fin måte for medlemslandene å kikke hverandre i kortene, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Urfjell i FN-sambandet til NTB.

Kamp mot klokka

FN-sambandet vil, sammen med organisasjoner som Redd Barna og Advokatforeningen, bidra til å gi medlemslandene skyts når den norske delegasjonen blir stilt til veggs. Spesielt vil Norges manglende ratifisering av den tredje tilleggsprotokollen til FNs barnekonvensjon bli et tema. Denne gir barn mulighet til å klage på rettighetsbrudd til FNs barnekomité.

– Redd Barna vil kreve en umiddelbar ratifisering av protokollen. I motsatt fall risikerer Norge å bli en bremsekloss i stedet for et foregangsland i denne kampen for barns rettigheter, sier kommunikasjonssjef Monica Sydgård i Redd Barna.

Barns rettigheter ble også et tema under forrige utspørring i 2009. Norge ble også forhørt om hvordan myndighetene bekjemper diskriminering.

– Ettersom barnekonvensjonens tilleggsprotokoll trer i kraft 14. april, blir denne mest aktuell i år. Likevel kan Norge få spørsmål om en rekke andre temaer. Ved forrige UPR ble Norge kritisert av Iran for manglende religionsfrihet, sier Urfjell i FN-sambandet.

I strupen på regjeringen

Senest tirsdag kalte Unicef, Redd Barna og Plan Norge regjeringen for en rettighetssinke fordi den ikke hadde fulgt opp Stortingets vedtak om å gi norske barn rett til å klage når rettighetene deres brytes. Sammen overrakte de et forslag til vedtak om barns klagerettigheter til Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Det er på høy tid at Norge på lik linje med land som Tyskland og Spania gir barn klagerett. Jeg ser ingen grunn til at ikke regjeringen snarest følger opp det tydelige vedtaket fra i fjor, sa Skei Grande forut for overrekkelsen.

Universal Periodic Review vil foregå 28. april. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere