RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge svartelister Wal-Mart

Foto: Scanpix/AP Photo/Paul Sakuma
Sist oppdatert:
Regjeringen trekker sine 669 oljemillioner fra et av USAs største selskaper. Se svartelisten.

Etikkrådet har tatt stilling til påstander om at Wal-Mart medvirker til brudd på menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter i sin forretningsvirksomhet. Wal-Mart er verdens største selskap innen detaljhandel og hadde en omsetning på 285 milliarder USD i 2005.

NA24 - din næringslivsavis.

Oljefondet hadde investert hele 668 millioner kroner i selskapet, men trekker seg nå ut.

Til sammen 19 selskaper er nå på svartelisten til Oljefondet. Sjekk listen litt lenger ned på siden.

- Grove menneskerettighetsbrudd
- Finansdepartementet trekker Wal-Mart ut av fondets investeringsunivers basert på vurderingen av at det foreligger en uakseptabel risiko for at Pensjonsfondet – Utland medvirker til grove eller systematiske brudd på menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter ved å fortsatt ha investeringer i selskapet, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Wal-Mart har ikke svart på brev fra departementet og Norges Bank, der de kunne forklare og kommentere påstandene om medvirkning til brudd på menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter.

Freeport
Oljefondet trekker seg samtidig ut av Freeport McMoRan. Gruveselskapet driver en av verdens største kobbergruver på øya Ny Guinea i Indonesia, og Oljefondet hadde investert 116 millioner kroner i selskapet.

Finansministeren mener Freeport påfører miljøet omfattende og alvorlige skader gjennom sin håndtering av gruveavfall.

- Freeport bruker et naturlig elvesystem for deponering av gruveavfall, som skader miljøet, sier Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Selskapet avviser beskyldningene som er reist mot dem, men velger å ikke dokumentere sine påstander, ifølge Finansdepartementet.

Store investeringer
NA24 skrev tidligere i dag om investeringene i Textron, et selskap som deltar i utviklingen av en ny generasjon folkerettsstridige landminer. Så sent som i fjor unnlot daværende finansminister Per Kristian Foss å trekke investeringene i våpenselskapet, på tross av politisk press.

Press har det også vært på å trekke seg ut av oljeselskapet Total, som samarbeider med den brutale militærjuntaen i Burma. Også investeringen i papirselskapet Aracruz har vært omstridte. Selskapet, som kontrolleres av kongens svoger, Erling Lorentzen, er anklaget for å ha beslaglagt store landområder fra en lokal indianerstamme. De har blitt kritisert for å krenke urfolks rettigheter, og brudd på menneskerettighetene og som miljøsvin.

Fondet har store investeringer i flere av verdens tobakksselskaper, blant andre Japan Tobacco hvor fondet ved årsskiftet hadde aksjer til en total verdi av nesten 440 millioner kroner, British American Tobacco hvor det var investert 991 millioner og Imperial Tobacco Group hvor fondet hadde aksjer for 664 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere