*Nettavisen* Nyheter.

Norges mektigste kvinner

Hvem er Norges mektigste kvinne? Du kan kåre vinneren her.

08.03.07 17:27

Torsdag markeres Kvinnedagen over hele verden. Men hvilken norsk kvinne har mest makt? Er det en politiker, en næringslivstopp eller en redaktør?

I 2006 kronet flere avisen Gerd-Liv Valla til Norges mektigste kvinne. Nå slåss LO-lederen for sitt politiske liv. Finansminister Kristin Halvorsen sitter på den norske pengesekken. I tillegg leder hun regjeringspartiet SV.

Men Halvorsen pustes stadig vekk i nakken av lederen for Norges nest største parti, Frp-leder Siv Jensen.

En av de mest profilerte kvinnelige næringslivslederne er kosmetikk-dronningen Celina Midelfart. Men er hun mektigere enn lederen av Sparebank1 Gruppen, Gunn Wærsted. Eller hva med børsdirektør Bente Landsnes?

Nettavisen har vurdert en liste på til sammen 27 navn (Se nederst i artikkelen). 12 av dem er samlet i et finaleheat du som leser kan stemme over. Hvem er mektigst?

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsiktige
Likestillingsminister Karita Bekkemellem mener kvinnene har et stykke igjen å gå før de blir like mektige som mennene. Hun peker på at kvinner fortsatt lønnes lavere enn menn, til tross for at kvinnene gjennomgående har bedre utdanning.

- I snitt tjener vi kvinner 16 prosent mindre enn mennene. Er det rettferdig? spør hun.

Bekkemellem tror en grunn kan være at kvinner er mer tilbakeholdne.

- Kvinner er forsiktige med å si fra. Men når du sitter i regjering, kan du det, gliser hun.

Ingen lekelov
En lovendring før jul gjør det mulig å sammenlikne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn også mellom ulike tariffområder. Regjeringen har også satt ned en likelønnskommisjon.

Men fortsatt er det tynt med kvinner i styrerommene, til tross for at dette har vært et av de viktigste prosjektene for Regjeringen. Loven sier at aksjeselskaper skal ha 40 prosent kvinneandel i styrene innen 2008.

Karita Bekkemellem advarer aksjeselskaper mot å tro at de kan late som ingenting.

- Loven ligger der. Det er ingen lekelov, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Makt
Kandidatene som er vurdert har alle nøkkelposisjoner i norsk samfunnsliv, enten gjennom formelle posisjoner, eller som høyt profilerte kvinner. Av de 27 kandidatene som er vurdert, er 12 plukket ut til et finaleheat:

Marit Arnstad (44) var olje- og energiministeren i Bondevik I-regjeringen fra 1997 til 2000, og sitter i Statoils styre. Hun er styreleder for NTNU i Trondheim.

Hun var også et hett navn i forbindelse med diskusjonen om ny styreleder for Statoil.

Kaci Kullman Five (56) er nestleder i Statoil-styret. Hun har 16 år på Stortinget bak seg, har vært handelsminister og leder for Høyre. Hun er også medlem av Nobelkomiteen.

Kristin Halvorsen (46) er SV-leder og finansminister, og sitter i Regjeringens ”Indre kabinett”. Hun ble valgt inn på Stortinget i 1989, og valgt til SV-leder i 1997.

Siv Jensen (38) ble valgt til Frp-formann i 2006, men har hatt en ledende posisjon i partiet i flere år. Hun har sittet på Stortinget siden 1997, og har blant annet ledet finanskomiteen. Som leder for Norges nest største parti har hun en viktig rolle i norsk politikk.

Bente Landsnes (50) ble direktør for Oslo Børs i 2005. Tidligere var hun konserndirektør for it- og betalingstjenester i DNBNor.

Celina Midelfart (34) er direktør i kosmetikk- og helseproduktselskapet Midelfart A/S. Hun er en av de mest profilerte norske næringslivslederne. Hun har også en svært høye kjendisfaktor, ikke minst gjennom forholdene til hotellkongen Petter Stordalen og Kjell Ingen Røkke.

Anette Olsen er 5. generasjon i Olsen-familien, og leder familieselskapet Fred Olsen & Co. Hun er også direktør for selskapene Ganger Rolf ASA og Bonheur ASA. Olsen-imperiet omfatter blant annet skipsfrakt, leveranser til oljeindustrien og cruisetrafikk.

Marie Simonsen (44) er politisk redaktør og Dagbladet, og en av de mest kjente politiske kommentatorene. Hun gikk fra VG til Dagbladet i 2003, og har tidligere jobbet blant annet i Dagens Næringsliv.

Erna Solberg (46) tok over som leder av Høyre etter Jan Petersen i 2004, og har sittet på Stortinget siden 1989. Som kommunal- og regionalminister med ansvar for flyktning- og integreringspolitikk var hun en av Bondevik II-regjeringens mest profilerte statsråder fra 2001 til 2005.

Gerd-Liv Valla (60). LO-leder og tidligere leder for blant annet NTL (Norsk Tjenestemannslag. Hun har vært statssekretær ved Statsministerens kontor og justisminister. I 2006 ble hun kåret til Norges mektigste kvinne. Da hadde hun blant annet tvunget Regjeringen til å snu i sykelønnssaken, sammen med NHO-direktør Finn H. Bergesen jr.

Gunn Wærsted har vært administrerende direktør i Sparebank 1 Gruppen siden 2001. Hun er også styreleder i Finansnæringens Hovedorganisasjon, og regnes som en av de mest innflytelsesrike næringslivslederne i Norge.

Anne Aasheim (45) overtok som redaktør av Dagbladet i 2006 etter Thor Gjermund Eriksen. Aasheim kom fra jobben som nyhetsdirektør i NRK. Aasheim sa opp i NRK i 2005, etter eget sigende for ”å dyrke kjærligheten”. Men året etter var hun tilbake i en av de mest profilerte jobbene i norsk media.

Her er listen over kandidater som har blitt vurdert. Du kan stemme på 12 av dem i boksen til høyre.

Nina Frisak, regjeringsråd, Statsministerens kontor

Liv Gjølstad, høyesterettsdommer

Åslaug Haga, kommunal- og regionalminister, Sp-leder

Kristin Halvorsen, finansminister og SV-leder

Siv Jensen, Frp-leder

Ingelin Killengreen, leder Politidirektoratet

Erna Solberg, Høyre-leder, tidligere kommunal- og regionalminister

Organisasjoner/media:

Klikk på bildet for å forstørre.

Martine Aurdal, redaktør, Ny Tid

Gro Holm, nyhetsredaktør, NRK

Christel Kvam, leder Akademikerne

Bente Landsnes, børsdirektør

Turid Lilleheie, leder NTL

Marie Simonsen, leder kommentator avdelingen, Dagbladet

Gerd-Liv Valla, LO-leder

Anne Aasheim, redaktør Dagbladet.

Næringsliv:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terje Heiestad

Marit Arnstad, styremedlem Statoil, tidligere olje- og energiminister

Grete Faremo, direktør for jus og samfunnskontakt i Microsoft Norge, tidligere bistandsminister, justisminister og olje- og energiminister

Kaci Kullmann Five, nestleder i Statoil-styret, medlem av Nobelkomiteen, tidligere handelsminister og Høyre-leder

Marianne Lie, direktør i Norges Rederiforbund

Celina Midelfart, direktør i Midelfart A/S

Anette Olsen, skipsreder

Grace Reksten Skaugen, skipsreder, styremedlem i Statoil

Anne Kathrine Slungård, leder valgkomiteen i Statoil, tidligere ordfører i Trondheim (H)

Olaug Svarva, Leder Folketrygdfondet

Mille Marie Treschow, godseier

Gunn Wærsted, adm. dir i Sparebank1 Gruppen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.