Norges «nest viktigste» person vil «legge ned» Norge

Kong Harald og dronning Sonja ved siden av stortingspresident Olemic Thommessen som holder sin tale under kongeparets middag for stortingsrepresentantene på Slottet oktober 2014.

Kong Harald og dronning Sonja ved siden av stortingspresident Olemic Thommessen som holder sin tale under kongeparets middag for stortingsrepresentantene på Slottet oktober 2014. Foto: Terje Bendiksby (NTB Scanpix)

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) vil utrede muligheten for at Norge innlemmes i en nordisk forbundsstat.

13.11.14 05:14

Thommessen ønsker å utrede om nasjonen han leder skal bli del av en nordisk forbundsstat. Det skriver Klassekampen torsdag.

Som stortingspresident er Olemic Thommesen nest i rang etter kongen ifølge Grunnloven.Samtidig er Thommessen leder av Foreningen Norden.

Ifølge Klassekampen ivrer han for å legge ned landet han leder som stortingspresident, til fordel for en ny nordisk forbundsstat.

I en slik statsløsning vil Norge være delstat sammen med de øvrige nordiske landene.

- Hadde Norden blitt oppfattet som én stat, ville vi vært blant de 10-14 største økonomiene i verden, og blant annet fått plass i G20-gruppen, sier Thommessen til avisen.

Han understreker at han ikke kjemper for en nordisk forbundsstat i kraft av sitt embete som stortingspresident.

- Spørsmålet er ikke politisk aktuelt eller noe jeg jobber for fra dette kontoret, men jeg mener det vil illustrere mulighetene for samarbeid på ulike områder. Ved å utrede spørsmålet om en nordisk forbundsstat vil man avdekke ting man ikke ellers ville oppdaget, sier Thommessen til Klassekampen.

Selv om han innehar en posisjon som er nest etter kongen i rang, mener han det å jobbe med en utredning av en nordisk forbundsstat, ikke er et paradoks.

- Nei, ikke så lenge dette bare er et tankeeksperiment. Dette er jo ikke aktuell politikk. Jeg tror ikke en nordisk forbundsstat kan realiseres. I alle fall ikke på lang tid, sier han til Klassekampen.

Fakta

StortingspresidentenNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.