*Nettavisen* Nyheter.

Norges verste renteanalytiker

Vi skal takke vår skaper for at Dagsavisens Arne Strand ikke styrer renten i Norge.

21.05.07 21:57

(NA24-KOMMENTAR): Dagsavisen og politisk redaktør Arne Strand har de siste par årene ført en besynderlig kamp mot Norges Banks normalisering av rentenivået, noe jeg har omtalt tidligere.

Nå har det tatt helt av for Dagsavisen. Da Norges Bank onsdag holdt styringsrenten uendret på 4 prosent, etter å ha hevet renten ved fire rentemøter på rad, blåste avisens lederskribent (som enten er Arne Strand eller opplært av ham) seg voldsom opp i torsdagens avis.

Under tittelen «Mye skrik og lite substans» får bankenes makroøkonomer, som jevnt over tror på og har argumentert for høyere rente, sitt pass påskrevet, som «markedsliberalister» og «politisk høyrevridde». Det er «mest skrik og lite substans i økonomenes analyser» som er basert på «amatørmessig politisk vurdering».

Klikk på bildet for å forstørre.

«Rentehaukene» gikk på en smell i går,» konkluderer Dagsavisen.

Smell på smell
Vel, la oss se litt på hvilke smeller Dagsavisen og Arne Strand har gått på i sine rentekommentarer de siste par årene.

Tidshorisonten på et par år er interessant, fordi Norges Bank forsøker å stabilisere inflasjonen, som et mål på temperaturen i norsk økonomi, et par år frem i tid, og renten virker med et tilsvarende etterslep. Det betyr at den temperaturen vi har nå i stor grad er et resultat av det banken gjorde for et par år siden.

Våren 2005 lå styringsrenten på historisk lave 1,75 prosent. Selv med lav inflasjon, innebar det at lån var nesten gratis. Samtidig hadde norsk økonomi tatt seg solid opp etter et omslag våren 2003. Tittelen på Statistisk sentralbyrås kvartalsvise nasjonalregnskap for første kvartal 2005 var «Fortsatt konjunkturoppgang». Alle piler pekte kort sagt oppover.

I denne situasjonen skrev Dagsavisen 30. juni 2005 under tittelen «Renten bør ligge i ro» at det ikke var behov for å heve renten, og la oppsiktsvekkende nok til: «Det viktigste argumentet mot en renteøkning er at rentenivået ute i verden er på vei ned.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

Dagen etter endret Norges Bank renten for første gang på over ett år, fra 1,75 til 2,0 prosent. Da skrev Dagsavisen under overskiften «Hasard med arbeidsplasser» at dette ville føre til flere arbeidsledige. Konklusjonen var at renteoppgangen i alle fall måtte stanses. «2 prosent er nok,» het det.

Siden har Dagsavisen stadig ment at normaliseringen av rentenivået burde stanses. I august i fjor hevet Norges Bank renten fra 2,75 til 3,0 prosent. Dagsavisens kommentar: «Rentetaket bør snart være nådd.»

Da styringsrenten i desember i fjor ble hevet fra 3,25 til 3,5 prosent var det fornuftig å holde renten på dette nivået, ifølge Dagsavisen. Da Norges Bank i januar i år hevet fra 3,5 til 3,75 prosent var banken på «farlige veier», mente Dagsavisens lederskribent.

Moderat rente, gode tider
Nå er styringsrenten på 4 prosent. Det er fortsatt relativt lavt i historisk sammenheng, som du kan se av denne oversikten.

Samtidig går det for fulle mugger i norsk økonomi. Vi er langt inne i en historisk oppgangsperiode. Torsdag ble det kjent at arbeidsledigheten fortsetter å stupe og er nær halvert det siste par årene. Dagsavisen spådom om at økt rente ville føre til flere ledige var altså skivebom.

Boligmarkedet er brennhett, det er kraftig vekst i lånevolumene, pengemengden øker kraftig, Oslo Børs setter stadig nye rekorder, lønnsveksten er sterk og tiltagende – og det internasjonale rentenivået har – også stikk i strid med Dagsavisens spådom - steget.

Selv inflasjonen, som i årevis har vært overraskende lav på grunn av globalisering og produktivitetsutvikling, er på vei opp. I mars var den underliggende prisveksten (utenom energi og avgiftseffekter) 1,5 prosent, meldte SSB. Det er det høyeste på fire år. For ett år siden var tallet 0,9 prosent.

Den sterke økonomiske utviklingen har altså kommet selv om Norges Bank gradvis har normalisert rentenivået. Hadde banken fulgt oppskriften til Arne Strand og Dagsavisen, ville tegnene til overoppheting utvilsomt vært enda tydeligere, for det er nå vi ser resultatene av rentesettingen i 2005 – da Dagsavisen ville fortsette å dele ut gratis penger til lånekundene.

Hvem blander økonomi og politikk?
Arne Strand har gjentatte ganger påstått at Norges Bank og bankøkonomene blander sammen økonomi og høyrepolitikk. Det er en kritikk som like godt kan rettes mot ham selv. Den tidligere Ap-statssekretæren har åpent gitt uttrykk for bekymring over at opposisjonspartiene benytter renteøkningen til angrep på regjeringen. «Opposisjonen har fått et godt argument til neste års valgkamp,» skriver Strand.

Det kan godt være at Strand har rett i den bekymringen, for Erna Solberg har allerede begynt å bruke denne argumentasjonen - på tvilsomt grunnlag. Men løsningen er jo å forklare at renteøkningen har svært mye med høykonjunktur og svært lite med partipolitikk å gjøre.

Det kan uansett ikke være Norges Banks oppgave å sette en kunstig lav rente for frata opposisjonen poenger i en kommende valgkamp.

Norges Bank skal sette renten på et ansvarlig vis, for å forlenge de gode tidene og forhåpentligvis unngå en bobleøkonomi med påfølgende blåmandag.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Bør vi boikotte billigland?
Merkelig debatt om 1881
Sportsidiotene kan betale selv
Når kommer børsuværet?
Problemet med de rike
Tar fra de fattige, gir til de rike
Trygd til salgs
Skivebom om strøm
Drømmebolig gir aksjefall
Meningsløst statlig fond

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.