Norges verste spekulant

Foto: Scanpix

Oljefondet har tapt 70 milliarder kroner fordi fondet har tatt større sjanser enn det har lov til.

12.03.09 20:01

Forvaltningen av Statens pensjonsfond - utland nærmer seg en skandale.

At fondet har tapt nær 1.000 milliarder kroner på finanskrisen, er fryktelig. Men det kan unnskyldes med at ingen store investorer slipper unna en finansiell tsunami.

Virkelig skandaløst er at fondet ikke bare har tapt som markedet ellers, men at man har svidd av ytterligere 70 milliarder kroner fordi man har brutt reglene for forvaltningen.

I praksis har forvalterne i Norges Bank gamblet og tapt med milliardbeløp.

- De har tatt sparepengene våre, sprunget til Wall Street og spilt dem bort, mener investoren Øystein Stray Spetalen.

Men sparepengene våre er ikke trygge noe sted: Hadde oljen forblitt i bakken, ville oljeprisfallet ødelagt like store verdier som finansmarkedet.

Likevel er det særlig to forhold som har gjort skaden større:

HTML EMBED

Finansminister Kristin Halvorsen stod bak ønsket om å øke aksjeandelen av fondet med 50 prosent.

HTML EMBED

Forvalterne har tatt større risiko enn de har lov til - særlig i renter og obligasjoner.

Konsekvensen av Kristin Halvorsens initiativ er at Oljefondet kjøpte og kjøpte aksjer i fjor under hele nedgangen, og satte alle de nær 400 milliarder kronene fondet fikk tilført inn i aksjemarkedet. Resultatet ble katastrofalt.

Men en ulykke kommer ikke alene. Til tross for klare pålegg om å være forsiktige, valgte fondets forvaltere å ta høyere risiko enn de har lov til i rentemarkedet. De kjøpte risikable lån (obligasjoner) i private selskaper, og holdt seg unna mer sikre statslån. Det var ikke et lurt trekk i et marked hvor investorene flyktet fra konkursrisikoen til de private selskapene og satte pengene i statsgaranterte papirer istedet.

Rundt 1.100 milliarder kroner - eller omlag halvparten av hele Oljefondet - er investert i rentepapirer. For lite penger i statsobligasjoner ble fatalt:

«Forvaltningen gav en mindreavkastning på 6,6 prosentpoeng målt i forhold til referanseporteføljen. Porteføljen hadde en stor undervekt i statsobligasjoner. Da finanskrisen fikk karakter av en grunnleggende tillitskrise i det finansielle systemet, var fondet ikke riktig posisjonert,» skriver fondet i sin årsberetning.

I klartekst tapte Oljefondet rundt 70 milliarder kroner fordi forvalterne ikke fulgte et klart pålegg om å følge markedet.

Loven om Statens pensjonsfond en forbyr forvalterne å ta slik risiko, og sier at risikoen i forhold til referanseporteføljen «skal maksimalt være 1,5 prosentpoeng».

Hadde forvalterne holdt seg innenfor reglene, ville det spart oss for 35-40 milliarder kroner i tap.

En milliard her og en milliard der, det blir fort penger av slikt.

Til overmål er ikke driften av fondet gratis. Finansminister Kristin Halvorsen, som normalt er kritisk til bonuser og lederlønninger, er politisk ansvarlig for at forvaltningen av fondet i fjor kostet over 2,1 milliarder kroner - deriblant mange hundre millioner kroner til eksterne meglere.

Det er også penger. For en ikke altfor godt utført jobb.

Hva mener du om forvaltningen av pensjonspengene våre? Diskuter saken i kommentarfeltet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Oljefondet

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag